Sud do sada prihvatio zahtjeve za puštanje 30 BBB-a iz istražnog zatvora u Grčkoj

Vijesti 08. pro 202314:50 1 komentar
Ana Raić / N1

Očekuje se da će BBB-i na slobodu biti pušteni nakon što uplate jamčevinu što je jedan od uvjeta za puštanje na slobodu.

Sud u Ateni do sada je prihvatio 30 zahtjeva BBB-a za ukidanje istražnog zatvora u kojem su završili nakon kolovoških nereda u kojima je smrtno stradao jedan navijač AEK-a.

Da su zahtjevi prihvaćeni, jutros je potvrdio odvjetnik većine osumnjičenih Athanassios Kaimenakis, no nije želio reći točno koliko je zahtjeva prihvaćeno.

Uvjeti za puštanje na slobodu

Grčki mediji javljaju da je sud prihvatio ove zahtjeve uz dva uvjeta: plaćanje jamčevine u iznosu od 1.000 eura, te zabranu posjećivanja sportskih događaja u Grčkoj.

Ranije smo doznali da bi mogli biti prihvaćeni zahtjevi čak 90 osumnjičenih hrvatskih navijača. Odvjetnik Kaimenakis zastupa njih 95.

Svi od početka tvrde da nisu krivi, a ovaj tjedan još su jednom ispitani pred tužiteljstvom te su ponovili svoje obrane i potpisali zahtjeve za ukidanjem istražnog zatvora.

Razmješteni po zatvorima u Grčkoj

Premijer Andrej Plenković najavio je da bi do kraja ovog tjedna mogle doći dobre vijesti za obitelji osumnjičenih BBB-a. Iako se odluke donose danas očekuje se da će iz zatvora BBB-i izaći tek nakon što uplate jamčevinu.

Oni se trenutno nalaze u 14 zatvora diljem Grčke. Tako su razmješteni jer im je u glavnom atenskom zatvoru prijetila opasnost od drugih grčkih zatvorenika, među kojima su i pristaše AEK-a.

Kako je premijer znao za odluke?

“Jesam li bio u pravu? Možete odabrati tri načina: jedan – imao sam sreće, pogodio sam, dva – to je negdje baba Vanga zapisala i tri – nemamo nikakav međunarodni utjecaj. Pa sad vi birajte”, rekao je Plenković.

“Najglasniji o temi su ovi koji hrvatskim državljanima u Grčkoj nisu pomogli ni na koji način. Oni su najglasniji, najviše komentiraju, a u ovom konkretnom slučaju nisu napravili ništa. Imamo dvije vrste djelovanja hrvatske države i Vlade koju ja predstavljam u ovom slučaju. Prvi je konzularni način djelovanja prema našim državljanima koji se nađu u nekom problemu poput ovog. O njima brine tko? Naše veleposlanstvo i nastoje pomoći najbolje kako mogu. Drugi način je kad imate ovako neobičnu okolnost, onda vi kao država djelujete prema državi u kojoj se to dogodilo. Mi smo već u kolovozu bili u Grčkoj, razgovarali s premijerom, ministri s ministrima… Svaku prigodu gdje smo se našli s grčkim predstavnicima smo koristili da bismo inzistirali i radili na tome da se ovo pitanje riješi.

Budući da smo mi cijelo vrijeme radili, za razliku od ovih zajedljivaca koji su samo komentirali i nisu činili ništa, onda smo mi na temelju ova tri načela eto sada zajedno kao i zajedljivci sretni što su se počele donositi dobre odluke za hrvatske državljane u Ateni”, dodao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare