Sud se oglasio o službenici ‘gruntovnice’ koja je mjesecima slala lažne ovrhe. Evo što kažu

Crna kronika 27. velj 202412:06 0 komentara
Davor Puklavec/24sata

USKOK je prije nekoliko dana objavio da je otvorio istragu protiv sudske službenice (55) koja je lažirala ovrhe i slala ih ljudima s kojima je bila u svađi. Osumnjičena je zbog toga za zlouporabu svog položaja i krivotvorenje i to još tijekom 2020. i 2021. godine. Sada se oglasio i Općinski građanski sud u Zagrebu na kojem je radila. Tvrde da su rad ove službenice razotkrili još 2021., te su ju zato 1. prosinca te godine i stegovno prijavili.

Rješenjem Službeničkog suda od 30. studenog 2022. utvrđena je odgovornost ove službenice – nezakonito je postupala dajući Fini netočne podatke, zloupotrijebila je radno mjesto administrativnog referenta – sudskog zapisničara i prekoračila ovlasti u službi. Osim toga neovlašteno je prikupljala podatke i služila se pečatom suda.

Evo što joj se dogodilo

“Ponašala se suprotno Etičkom kodeksu državnih službenika, te je počinila tešku povredu službene dužnosti. Izrečena joj je kazna prestanka državne službe. Navedeno je rješenje postalo izvršno 17. travnja 2023. te navedena ona više nije službenica na ovom sudu”, poručuju s Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Tek deset mjeseci od kada je dobila otkaz, a više od dvije godine od kada je otkrivena, protiv nje je USKOK otvorio istragu.

Što se čekalo s istragom?

Istražitelji sumnjaju da je željela napraviti štetu svojim poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima. Zato je zlorabila njihove osobne podatke kojima je imala pristup kroz razne evidencije u sklopu svog radnog mjesta.

Nakon toga je za sedam osoba napravila neistinita rješenja o ovrsi. Navela je u njima da ih je donio Općinski građanski sud u Zagrebu. Upisala je njihova imena i iznose sudskih pristojbi koje su navodno morali platiti. Kako ih nisu platili FINI je, na osnovu lažnih rješenja, bilo naloženo da im ovrši novčana sredstva.

Napravila je to, tvrdi USKOK, iako je znala da te osobe nemaju neplaćenih sudskih pristojbi, odnosno da nemaju financijske obveze prema Državnom proračunu.

Istražitelji su rekonstruirali kako je lažna rješenja neovlašteno potpisala i ovjerila u ime drugih službenica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Stavljala je na njih i sudski pečat.

Kako je na kraju otkrivena?

Djelatnici FINA-e su, ne sumnjajući ništa, prenijeli ukupno 1.329,33 eura s računa četvero od sedam osoba koje su dobile lažna rješenja. Novac je uplaćen u Državni proračun. Za tri osobe, navodi se u rješenju o provođenje istrage, nije došlo do prijenosa sredstava.

Osim toga, sumnja se i da je istim ovim ljudima slala i lažne pozive za ročišta iako je znala da nisu stranke u parničnim postupcima na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!