Sud u Haagu na slobodu pustio zločinca osuđenog za progon i ubojstva Hrvata

Svijet 31. kol 202322:07
Piroschka van de Wouw / ANP / AFP

Sud u Den Haagu je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, privremeno pustio na slobodu bivšeg čelnika Službe državne sigurnosti (SDB) Franka Simatovića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tijekom 90-ih, objavili su u četvrtak beogradski mediji.

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu proglasilo je 31. svibnja ove godine bivše čelnike Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu te za zločine počinjene u šest općina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u vrijeme rata od 1992. do 1995. godine.

Vijeće je time preinačilo prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu u proljeće 1992. proglasivši ih krivima i za ubojstvo počinjeno u lipnju 1992. u Hrvatskoj u Daljskoj Planini.

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica MICT-a koji provodi odluke nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odlučila je Simatovića pustiti na prijevremenu slobodu iz humanitarnih, odnosno zdravstvenih razloga.

Odluka je donijeta 29. kolovoza, a sudski nalog je predviđao da ostane strogo povjerljiva dok Simatović ne bude smješten u zdravstvenu ustanovu ili na adresu na kojoj će boraviti u Srbiji.

Simatović je, prema objavi na portalu lista “Politika”, u četvrtak prebačen iz Haaga u Beograd, što je potvrdio odvjetnički ured koja ga je zastupao tijekom suđenja.

On je do sada odslužio osam i pol godina, a premda ne ispunjava uvjete za prijevremeno puštanje na slobodu jer nije odslužio dvije trećine kazne, sudska praksa MICT-a dozvoljava izuzetke, navodi portal.

“Postoje uvjerljivi humanitarni razlozi koji zahtijevaju prijevremeno puštanje Simatovića na slobodu, pod odgovarajućim uvjetima”, navedeno je u obrazloženju odluke, a objavio je Radio Slobodna Europa koji je imao uvid u taj dokument.

Srbija je tom odlukom obvezana da, uz jamstva, poduzme sve neophodne mjere da olakša Simatovićev hitan transfer kako bi bio u mogućnosti liječiti se u zemlji.

Proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužiteljstvo dvojicu pripadnika režima tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih u Hrvatskoj i BiH, uhićeni su u ožujku 2003. u Srbiji i ubrzo prebačeni u haaški pritvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.