Sutkinja u Zambiji donijela odluku: Hrvati idu na slobodu

Vijesti 01. lip 202308:21 > 11:16 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom. Kako doznaje 24sata, Hrvati izlaze na slobodu.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, doznaju 24sata. Hrvati su oslobođeni.

“Prvi put nakon šest mjeseci se plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s djecom”, rekla je za 24sata majka jedne Hrvatice u Zambiji.

Potvrda je stigla i iz Vlade.

“Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su proveli šest mjeseci u Zambiji”, priopćila je Vlada.

Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni, dodaje se.

“Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje.

Pri tome smo poštovali – prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe.

Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo”, istaknuli su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!