Šuica o Konferenciji o budućnosti Europe: Nema načina da se glas građana zaobiđe

Vijesti 17. pro 202112:48 > 14:59 0 komentara
N1

Europa je uoči pandemije pokrenula Konferenciju o budućnosti Europe - konferenciju na koju se građani EU-a mogu uključiti i svojim prijedlozima utjecati na politike, prioritete ili smjer Europske unije u budućnosti. O tome je u N1 Studiju uživo govorila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Kakvu Europu građani žele, saznat će do početka svibnja, za vrijeme predsjedanja Francuske, nada se Šuica, oko Dana Europe 9.svibnja.

“Podaci Eurostata kažu da je 33 posto građana EU-a čulo je za konferenciju Budućnost Europe. Na višejezičnoj platformi koje je srce ove konferencije je 4.100.000 građana, no ako ga stavimo u konteskt 450 milijuna Europljana – to nije dovoljno”, prokomentrala je.

VEZANE VIJESTI

Na konferenciji sudjeluje 800 građana u četiri panela – na ta četiri panela građani imaju 20 predstavnika.

Šuica je jedna od supredsjedateljica obora koje će donijeti konačne prijedloge: “Nema načina da se glas građana zaobiđe”.

Trenutno su građani Europske unije opterećeni klimatskim promjenama i okolišem te stanjem europske demokracije, rekla je Šuica, istaknuvši da, iako živimo u vrijeme pandemije, zdravlje nije na prvom mjestu ali vjeruje da građani o zdravlju razmišljaju kroz klimatske promjene.

“Možda je u prvommjesecu pandemije bilo malih nenalaženja. Međutim, Komisija se brzo oporavila. Uložili smo mnogo u proizvodnju i distribuciju cjepiva. Najveći smo donator i proizvođač cjepiva. EU može proizvesti više 300 milijuna cjepva mjesečno. Naš prijedlog je da bude 6+3, da covid-potvrde vrijede šest mjeseci”, rekla je, pojasnivši potom da je sve sklono promjenama s obzirom na to da da se gotovo svakodnevno dolazi do novih znanstevnih spoznaja.

Kroz program Next generation zemlje članice će dobiti novac samo ako ispune uvjete – provedu li zagarantirane reforme. Šuica kaže da će se monitoring raditi, program Next generation je bez presedana, a prvi predujmovi su isplaćeni.

“Hrvatska je već dobila 13 posto predujma. Imala je izvrstan NPOO… Ovo je generacijski projekt, ako ga ne ispunimo pali smo na ispitu. Sve zemlje članice trebamo učiniti pripravnim na sljedeću krizu ili pandemiju. Europa i svijet nisu bili spremni. idemo s novom farmaceutskom strategijom, tvornicama u Europi koje će proizvodiit čipove, prema tome da ne budemo ovisni o zemljama JI Azije… Europa želi svoju stratešku autonomiju imati na djelu”, istaknula je Dubravka Šuica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!