Šušković zadovoljna ishodom štrajka: Ispisali smo sindikalnu povijest

Vijesti 27. srp 202315:58 5 komentara
N1

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN RH) Iva Šušković poručila je nakon potpisivanja sporazuma s Vladom da se sindikat i štrajkaši nisu uspjeli u cijelosti izboriti za željeno povećanje, ali da su učinili puno.

“Iako nismo u cijelosti uspjeli izboriti željeno povećanje, kroz dva kruga povećanja učinili smo itekako puno. Za sebe, ali i druge kolegice i kolege u državnoj i javnim službama. Da nije bilo nas i naših aktivnosti, ništa toga ne bi bilo – ni privremenog dodatka za sve niti povećanja od 12 posto u pravosuđu”, rekla je Šušković, navodi se u priopćenju SDLSN RH.

Šušković je u četvrtak potpisala sporazum s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom kojim je ugovoren dodatak na plaću u iznosu od 12 posto u pravosuđu.

Dodatak će se isplaćivati državnim službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima raspoređenima na radna mjesta s propisanim koeficijentom 2,30 počevši s plaćom za srpanj. Time je okončan drugi najdulji štrajk u Hrvatskoj, koji je počeo 5. lipnja sa zahtjevom da se službenicima u pravosuđu poveća plaća za 400 eura. Sindikat je smanjio zahtjeve na 300 eura povećanja nakon što je Vlada, onima s najnižim plaćama, uvela privremeni dodatak na plaću u iznosu od 60 do 100 eura.

Dio dogovora za okončanje štrajka je i povlačenje Vladine odluke da se štrajkašima ne isplati plaća, a njime je i zajamčeno sudjelovanje SDLSN RH u izradi prijedloga uredbe o koeficijentima složenosti poslova temeljem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Šušković je istaknula da su uspjeli “ispisati sindikalnu povijest”.

“Unatoč svojoj trenutnoj zakonskoj nereprezentativnosti, uspjeli smo organizirati zakoniti štrajk zbog zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa što nikome nije uspjelo u novijoj hrvatskoj povijesti”, istaknula je Šušković

Odluku o prihvaćanju Vladine ponude donio je štrajkaški odbor u srijedu, a Šušković je tada poručila da je samo članstvo bilo podijeljeno – od 3.000 onih koji su uspjeli odgovoriti na anketu o Vladinoj ponudi, nešto više od 50 posto bilo je za prihvaćanje.

Šušković je poručila da se samo zajedništvom, koje je pokazano tijekom štrajka može napraviti još više.

“Naš će glas itekako biti potreban u procesu izrade Zakona o plaćama i pripadajuće Uredbe. Ta druga faza je isto tako važna, uz nužnost aktivnog uključenja svih naših članova u sustavu”, istaknula je u izjavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare