“Povratak djeteta u obitelj iz udomiteljske nikad nije odluka samo jedne osobe”

Vijesti 14. tra 202112:38 > 14:33
N1

Ema Vukov Trifunović, zamjenica ravnatelja Komore socijalnih radnika, s reporterkom N1 razgovarala je o sustavu socijalne skrbi i nalazu Komore o smrti dvoipolgodišnje djevojčice, koja je pretučena u vlastitoj obitelji, od posljedica čega je i preminula u Klaićevoj bolnici.

Ema Vukov Trifunović rekla je za N1 da će nalaz i mišljenje Komore u roku od tri dana dostaviti Povjerenstvu, koje će utvrditi propuste i poduzeti daljnje mjere. Početkom idućeg tjedna nalaz bi trebao biti dostavljen i Ministarstvu.

VEZANE VIJESTI

Ako se utvrdi propust socijalne radnice, može se poduzeti i drastična mjera, koja se odnosi na privremeno ili trajno oduzimanje licence. Ako osoba trajno izgubi licencu, više ne može raditi u sustavu socijalne skrbi.

Istaknula je da je, osim Komore socijalnih radnika, nadzor ovdje provodila i psihološka komora, a prema trenutnim saznanjima, prema njihovom nalazu “nema grubih grešaka” u slučaju malene djevojčice.

Što se tiče izmjena kaznenog zakona, prema kojima će osobe odgovarati i za nečinjenje, Vukov Trifunović kaže da su dugo kao struka čekali da dobiju status službene osobe te da ne bježe od odgovornosti. “Spremni smo na izmjene zakona i sve konzekvence”, dodala je.

Kaže kako je rad socijalnih radnika uvijek podložan provjerama. Povratak djeteta u obitelj iz udomiteljske nikad nije odluka samo jedne osobe.

O “atmosferi linča” protiv socijalnih radnika

Jučer su socijalni radnici podnijeli kaznenu prijavu protiv glumica Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić. Vukov Trifunović kaže kako osobno nije supotpisnica te kaznene prijave.

VEZANA VIJEST

“Što se tiče javnog linča, mogu samo reći da je posljednjih dana bilo teško i neugodno raditi. Svaka riječ koja se izgovori u javnom prostoru ima težinu”, prokomentirala je.

Teške riječi su, dodaje, svakodnevnica u njihovom poslu.

Kaže da razina individualne odgovornosti mora biti, ali postoji i odgovornost sustava.

“Sustav je zapušten i nije pratio promjene u društvu”, rekla je Vukov Trifunović za N1, dodavši kako je moguće da se u takvim situacijama potkrade greška.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar