Sutkinja o obiteljskom nasilju: Oni koji donose odluke ne rade dobro

Vijesti 04. ruj 202211:09 0 komentara
N1

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Mašić govorila je u Točki na tjedan o obiteljskom nasilju i izricanju kazni.

Navodi kako je osapnuta izjavom općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović: “Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”. “Možda bi stigli u okruženje u Hrvatskoj koje bi bilo manje nasilno”, kaže sutkinja.

vezana vijest

Smatra da je procjena rizika loše napravljena ili nije uopće. Procjena rizika radi se kad žrtva i nasilnik dođu kod nadležne institucije. To je papir, kako kaže, prema kojem se prati žrtva – je li u opasnosti, boji li se nasilnika,… I sud na osnovi rizika donosi odluke hoće li biti mjera opreza ili pritvor.

“Da sam bila u toj ulozi odredila bih pritvor, a ne mjere opreza”, tvrdi i dodaje da je problem to što se žrtve ne slušaju.

Svaki put kad se ovako nešto dogodi, imamo promjenu načela, ali nemamo, navodi, mentalnu promjenu i stav ljudi.

“Neke stvari smo u koracima pogriješili što se tiče obiteljskog nasilja. Došlo je do preorganizacije sudstva, prekršajni sudovi su prestali postojati. Osim dva suda, jedan u Zagrebu i jedna u Splitu. Nemamo specijalizirane sudove. Na općinskim sudovima može se dogoditi da radi sudac koji nije radio obiteljsko nasilje te nije educiran za to”, objašnjava sutkinja.

Na pitanje tko nadzire sustav kaže da postoji Vrhovni sud, Poslovnik, ministar pravosuđa i Nacionalni tim za borbu protiv nasilja nad ženama.

“U Nacionalnom timu sjede ljudi koji bi trebali svom sustavu reći način na koji rade i gdje se pogriješilo. Nisam čula da sa oglasio”, ističe.

Kod obiteljskog nasilja se ne zna kako će završiti, naglašava te dodaje kako se ne bavimo time na način koji bi trebali.

Smatra i da bi glavna državna odvjetnica trebala dozvoliti državnim odvjetnicima da sjede u županijskim timovima kao što je to bilo prije.

“Ništa nismo dobili promjenom kaznenog zakonodavstva, nismo uspjeli zaštiti žene. Istanbulska konvencija kaže da kazne moraju biti učinkovite. Oni koji rade u sustavu i donose odluke ne rade dobro. Ne čujemo jedni drugi i nemamo povjerenje, a trebali bi biti umreženi. Sustav se raspao”, poručuje sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Mašić.

Dodaje kako suci koji rade obiteljsko nasilje moraju biti educirani, policija ima edukaciju svaki mjesec i najviše su napredovali. Na pravosudnoj akademiji su samo tri edukacije što se tiče nasilja u obitelji, navodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!