Sutkinja za N1: Ovo nije debakl sudaca, mjere su polučile svoju svrhu!

Ministar pravosuđa Ivan Malenica održao je u četvrtak sastanak s predstavnicima sudačke i državnoodvjetničke udruge. Udruge se nakon sastanka nisu izjasnile o sadžaju razgovora zbog konzultacija s članstvom, a kako je rekla glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca Ivana Bilušić, razgovori o Zakonu se nastavljaju, ali jednoglasnom odlukom članova UHS-a mjere završavaju 2. veljače. Bilušić o ovoj temi razgovara s Milom Moralić u N1 Studiju uživo.

“Meni je žao da nas promatraju kao da smo odustali i kao da smo političari koji su u političkoj borbi. Ne borimo se politikanstvom, mi smo sudbena vlast, ravnopravna vlast zajedno s izvršnom i zakonodavnom. Nismo sindikat, a ovo nije bila sindikalna akcija ni štrajk.

Ovo su bile mjere upozorenja i naš način da ukažemo javnosti i građanima da se moraju stvari promijeniti i da je ekonomska neovisnost bitan segment naše cjelokupne neovisnosti, ali i da se druge stvari u pravosuđu moraju pokrenuti. Ne bih rekla da je ovo naš debakl, već bih rekla da napokon imamo jedan jaki glas koji odzvanja javnošću od strane sudbene vlasti. Suci su pokazali jedinstvenost”, objasnila je Bilušić.

Upitana zašto su mjere prekinute bez da su zahtjevi ispunjeni, odgovorila je: “Nismo prekinuli, mjere su završile. Kad je donesena odluka da idemo s mjerama upozorenja, odluka je bila da će trajati dva tjedna. To završava danas. To je od početka bila naša zamisao, da na taj način upozorimo. Ovo nije sindikalna akcija pa da štrajkamo dok ne isposlujemo ono što smo zamislili. Mi smo sudbena vlast i odgovorno pristupamo ovome.”

“Sada krećemo s ozbiljnim razgovorima koji su usmjereni na cjeloviti zakon koji će obuhvatiti sva pitanja koja su već dogovorena; indeksacija, platni razredi, koeficijenti i materijalna prava. Mi se nadamo da će razgovori intenzivno dovesti do toga da zakon bude skoro donesen. Mjere nisu završile zbog ponude ni dogovora, nego zato što mi smatramo da su mjere polučile svoju svrhu”, dodala je.

O šteti nastaloj u ova dva tjedna, kazala je: “Nismo se bavili time da pobrojavamo ročišta. Bilo nam je važnije vidjeti kolika je podrška sudaca i vidjeti koliko sudaca doista provodi mjere upozorenja. Te podatke smo odmah u prva dva dana dobili kroz naše ogranke. Došli smo do podataka da se prvi dan startalo s 80% sudaca, a naknadno je ta potpora rasla. U ovih devet dana je devet tisuća ročišta odgođeno, a to govori o tome da smo odgovorno pristupili cijelom načinu provođenja mjera. Nisu odgođena sva ročišta, niti je ikad bilo riječi o tome da se odgode sva ročišta. Od početka su suci upućeni da maksimalno oprezno i odgovorne pristupaju tome koja ročišta se smiju odgoditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.