VIDEO Svađa na raspravi o HERA-i: “Mene policija nije vezala za radijator”

Vijesti 22. ruj 202212:01 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba suglasila se u četvrtak da Hrvatska energetska regulatorna agenciju (HERA) nije odradila svoj posao u aferi preprodaje plina iz Ine, a traži da na saborsku raspravu dođe Danijel Žamboki, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e koji je podnio ostavku, ali nije razriješen.

„Ina je opljačkana za milijardu kuna u režiji HDZ-ovca iz Ine i Plenkovićeva prijatelja, a gospoda koja sjede pred nama nisu ništa primjetili“, kazao je Peđa Grbin (SDP) u saborskoj raspravi o radu HERA-e u 2021., na koju je došao zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Agencije Željko Vrban, ne i predsjednik Vijeća Žamboki, koji se nije pojavio ni na nadležnom Odboru za gospodarstvo.

HERA je trebala kontrolirati 14 trgovačkih društava, no ni to nisu bili u stanju, istaknuo je Grbin, zapitavši se bi li reakcija na aferu bila promptnija da u nju nisu bili upleteni HDZ-ovac iz Ine i Plenkovićev prijatelj.

Poručio je i kako odgovornost ne može biti samo na jednom čovjeku, kako moraju otići svi upleteni u ovu „svinjariju“, pa i resorni ministar i Vlada.

Oporba: Od svih institucija reagirala samo strana banka

Oporba odbacuje tvrdnje Vlade i vladajućih da se pljačka nije dogodila jer su institucije odradile svoj posao.

Od svih institucija reagirala je samo strana banka, koja je prijavila veliku količinu novca na računu umirovljenika i onda se počinje raspetljavati klupko, rekao je Stipo Mlinarić (DP), pitajući se tko je imenovao ljude koji su trebali nadzirati „neviđenu pljačku u Ini. Vlada, kratko je konstatirao.

VEZANA VIJEST

Pljačku je otkrio bankar, ne hrvatska Vlada, pljačka se dogodila i minimalna pristojnost bi bila da Vlada dade ostavku, poručuje Miro Bulj (Most).

HERA nije radila svoj posao, čvrsto su žmirili i držali lojtre ovim transakcijama, tvrdi Anka Mrak Taritaš (Glas).

Sandra Benčić (ZLB) podsjeća kako je Žamboki otvoreno tvrdio da ne vidi odgovornost HERA-e u činjenici da nije primijetila da se plinom iz Ine trguje na način na koji se trgovalo, a Ina oštetila za milijardu kuna. Agenciji nije bilo čudno da opskrbljivač u Slavoniji uzima pet puta više plina nego inače i trguje dalje po cijeni koja nije tržišna, napomenula je.

I Marijan Pavliček (HS) naglašava da u pljački Ine HERA nije odradila svoj posao. Ta afera uzdrmala bi i puno bogatije države od Hrvatske, to je afera u kojoj bi 20 glava moralo „pasti“, kazao je, pitajući se zašto je Vlada tek ovih dana odlučila zabraniti izvoz plina, iako je imala mogućnost to učiniti od veljače.

Tušek: Pljačka se nije dogodila, institucije odradile posao

HDZ-ov Žarko Tušek (HDZ) odgovara kako nema potrebe braniti pozicije upetljanih u aferu, ali i kako se pljačka zapravo nije dogodila.

„Bogu hvala, pljačka se ipak, nije dogodila, jer su institucije odradile posao, primijetile su pokušaj kriminala“, izjavio je i naglasio kako u svakoj aferi treba jasno vidjeti pojedinačnu odgovornost pojedinaca i institucija.

I Željko Pavić (Socijaldemokrati) naglašava kako o aferi „nitko ne zna ništa“ u HERA-i, Ini, Vladi, a novaca nema. „Nije točno da je novac spašen, spašen je samo dio“, konstatirao je.

Marko Pavić (HDZ) tumači kako je Vlada donijela zakon o sprječavanju pranja novca i po njemu su banke prijavile transakciju, a Porezna uprava reagirala. Novac koji je bio na računima stoji na posebnom računu državnog proračuna.

„Ovo je pljačka neviđenih razmjera i sramota za državu, institucije nisu uopće reagirale“, ustrajava Dario Zurovec (Fokus). Mi nemamo institucije, na razini smo afričkih diktatura, još smo i gori, kazao je.

Krešo Beljak (HSS) poručio mu je kako je on zadnji koji bi trebao govoriti o kriminalu, jer je iznajmio zemljište za manje od lipe po kvadratu.

„Za razliku od Vas, mene policija nije vezala lisicama za radijator“, uzvratio mu je Zurovec, na što je Beljak objasnio da u policijskoj stanici u kojoj je bio, nije bilo radijatora, nego peći na drva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!