Sve više oboljelih u Dubravi, stanje pacijenata sve brže se pogoršava

Vijesti 23. ožu 202110:21 > 11:11 0 komentara
N1

Reporterka N1 televizije Matea Dominiković provjerila je kakvo je stanje na Intenzivnoj u KB Dubrava u kojoj je trenutno, zbog covida, hospitalizirano više od 150 osoba.

“Primjećujemo zadnjih dva do tri tjedna povećanje broja bolesnika u Intenzivnoj. Prije mjesec dana u Dubravi smo ukupno u intenzivnoj imali oko 20 bolesnika, a ovih dana broj je od 30 do 35 u naše tri intenzivne koje vodimo sada u Dubravi. Na odjelima je oko 150 bolesnika u Dubravi. U mojoj intenzivnoj je 12 pacijenata, od toga devet na respiratoru”, kazala je Verica Mikecin, anesteziologinja u KB Dubrava.

Komentirala je i kakva je klinička slika bolesnika.

“To su bolesnici s upalama pluća, to su teške upale pluća. Nekad ti bolesnici razviju i znakove oštećenja ostalih organa, prvenstveno bubrega, a kasnije znaju biti i kardiovaskularni poremećaji”, pojasnila je.

“Smrtnost u intenzivnoj oko 70 do 80%”

Mikecin je istaknula da je dobna struktura raznolika.

“Dominiraju ljudi koji su ’50. ili ’60. godište. Imamo i neke koji su ’70. godište. Kod bolesnika koji razviju teške upale pluća i zatajenja drugih organa, tu je smrtnost visoka. Tu i nemamo neku mogućnost liječenja. Tko završi u intenzivnoj, smrtnost je barem 2/3 ljudi, dakle oko 70 ili 80%”, rekla je Mikecin.

VEZANE VIJESTI

“Kod onih koji završe na respiratoru, šanse su male, oko 20 ili 30% da će se izvući”, dodala je.

Mikecin je kazala da nije očekivala da će pandemija toliko dugo trajati.

“Mislim da nitko ovo nije očekivao. Sjećam se kad smo lani počinjali, svi smo imali osjećaj da će trajati do ljeta ili jeseni. U jesen i zimu imali smo ubrzano povećanje broja bolesnika, i to smo izdržali, a čini mi da se opet povećava broj”, rekla je.

Britanski soj kruži i u Hrvatskoj, a Mikecin je istaknula da su primijetili da se sada stanje kod pacijenata brže pogoršava.

“U roku tjedan ili deset dana razviju se toliko teške upale pluća da završe na respiratoru. Prije su te mirnije, uvodne faze bolesti znale trajati po dva do tri tjedna do nekog pogoršavanja”, rekla je Mikecin i poručila da se što prije trebamo cijepiti kako bi se vratili normalnom životu.

Komentirala je i koliko je slobodnih kapaciteta preostalo u KB Dubrava.

“Imamo tri intenzivne i u svakoj od njih po dva do tri mjesta”, navela je Mikecin.

N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!