Svećenik: Prijavljenog župnika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama

Vijesti 28. ožu 202310:32 0 komentara
Izvor: N1

Svećenik, psiholog te član povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije (HNK) za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Josip Bošnjaković jutros je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao da je svećenika iz Sotina prijavljenog za seksualno zlostavljanje trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Župnika iz Sotina, koji je preklani preminuo, majka maloljetnice prijavila je za seksualno zlostavljanje svoje kćeri u listopadu 2016. a đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije ga udaljio iz župe. Hranić je rekao da je slučaj DORH-u prijavio 2017.

Upitan je li Hranić trebao maknuti župnika, Bošnjaković je rekao da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se, unatoč prijavama, ne događa promjena, te da je svećenika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama, rekao je Bošnjaković za HRT.

Na pitanje koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika “ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama”. Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

“Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari”, rekao je Bošnjaković.

Bošnjaković je rekao da se Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem.

Rekao je da je materijalna nadoknada štete opravdana i potrebna, ali samo simbolična, naglasivši među ostalim važnost “duhovnog obeštećenja”.

“A to je javna isprika i pokajanje od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga”, rekao je Bošnjaković.

Bošnjaković je rekao da se Crkva u posljednjih 20 godina intenzivnije počela suočavati s prijavama za seksualno zlostavljanje. Rekao je da je to tema i teološke naravi, “jer kako je moguće da se u Crkvi, koja naviješta radosnu vijest, događaju te stvari”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!