Sveučilišna klinika “Vuk Vrhovac” postala Centar izvrsnosti

Vijesti 14. stu 202212:25 1 komentar
Slaven Branislav Babić/Pixsell

Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju "Vuk Vrhovac" dobila je međunarodno, kao i domaće priznanje za Centar izvrsnosti, pri čemu je na konferenciji za medije istaknuto kako liste čekanja u Klinici ne postoje, radi se i popodne, a pacijenti dobivaju sveobuhvatnu skrb.

Predstojnik Klinike Dario Rahelić u ponedjeljak je istaknuo kako Klinika ima dugogodišnju tradiciju u skrbi osoba s dijabetesom, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, a priznanjem Međunarodne dijabetičke federacije postala je jedan od rijetkih Centara izvrsnosti u ovom dijelu Europe.

“Klinika osim što skrbi o šećernoj bolesti, skrbi o svim segmentima te bolesti i osobama sa šećernom bolesti pružamo sveobuhvatnu skrb – procjenu kardiovaskularnih, nefroloških, oftalmoloških i neuroloških komplikacija”, naveo je.

To znači da osobe s dijabetesom na jednom mjestu mogu dobiti dobru regulaciju te bolesti, ali i svih pratećih rizičnih čimbenika i komplikacija, što im omogućava dobru kvalitetu života te dug život bez komplikacija.

VEZANA VIJEST

Naime, u većini dijabetoloških centara osobe s dijabetesom pregledavaju dijabetolozi i endokrinolozi, a specifičnost Klinike je da osim 23 dijabetologa, ima i dva kardiologa-angiologa, tri oftalmologa, tri neurologa, specijalista kliničke imunologije i reumatologije, logopeda, psihologa, ali i medicinske sestre edukatore, naveo je Rahelić.

Posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković Kliniku je ocijenila oglednim primjerom te najavila je novu aktivnost koju će Klinika pružati, a to su mobilni timovi koji bi odlazili potencijalnim i postojećim bolesnicima kako bi liječenje što prije počelo. Timovi će voziti u Kostajnicu i Dvor, najavila je.

Važnost sveobuhvatne dijagnostike

Zamjenik predstojnika Klinike Jozo Boras istaknuo je važnost sveobuhvatne dijagnostike, podsjetivši kako su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u općoj populaciji, a posebno je ugrožena dijabetička populacija. Kao problem je naveo što velik broj bolesnika gravitira njihovoj Klinici, gotovo 70.000 godišnje.

Klinika pacijentima nudi i cijepljenje protiv respiratornih bolesti, a glavna sestra Klinike Vilma Kolarić navela je kako je odaziv trenutno veći za cjepiva protiv gripe i pneumokoka, ali ima zainteresiranih i za covid.

Predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach upozorila je kako u Hrvatskoj nemamo jednaku zdravstvenu zaštitu osoba s dijabetesom jer u nekim sredinama nema dijabetologa i pedijatara endokrinologa pa je Kliniku navela kao pozitivan primjer.

U ponedjeljak se obilježava i Svjetski dan šećerne bolesti, a Rahelić je istaknuo kako je moto edukacija jer jedino educirani pacijenti mogu postići dobre ciljeve regulacije dijabetesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare