Svi govore o AstraZeneci, a dostupna su nam 4 cjepiva. Po čemu se razlikuju?

Vijesti 12. ožu 202116:20 > 16:47 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Europska agencija za lijekove u četvrtak je odobrila četvrto cjepivo protiv Covida-19 za Europsku uniju. Riječ je o cjepivu tvrtke Johnson & Johnson, tj. njihove farmaceutske podružnice Janssen.

Donosimo komparacijski pregled sva četiri cjepiva koja jesu ili će tek biti dostupna u Hrvatskoj.

AstraZeneca: Cjepivo zbog kojeg se dignulo najviše prašine

Hrvatska je dosad naručila najviše doza cjepiva proizvođača AstraZeneca – nešto više od 2,7 milijuna doza. Cijena doze je tek četiri dolara, što ga svrstava među najjeftinije. Njegov su transport i skladištenje vrlo jednostavni. Ovo se cjepivo čuva u hladnjaku na temperaturi od četiri stupnja najdulje do šest mjeseci.

VEZANE VIJESTI

Ne čudi stoga da je Hrvatska, pa tako i druge države, naručila najviše doza upravo ovog cjepiva. No njegova je isporuka znatno otežana, a ugovorene doze tvrtka nije u stanju isporučiti onako kako je dogovoreno.

Usto, upravo o nuspojavama ovoga cjepiva najviše se govori. Primjena je privremeno obustavljena u nizu europskih zemalja, a prašinu je podignulo pitanje njegove učinkovitosti u starijoj populaciji, piše tportal.

Ovo se cjepivo, poput većine drugih, ne daje osobama mlađim od 18 godina, a riječ je o adenovirusnom vektorskom cjepivu.

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), na europskom tržištu dostupna cjepiva, pa tako i ono AstraZenece, djeluju tako da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u idućem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će ga prepoznati i bit će spreman za obranu, čime će biti zaštićena od bolesti COVID-19.

Cjepivo se daje u dvije doze u razmaku od četiri pa do 12 tjedana između prve i druge doze. Prema podacima EMA-e, nije poznato koliko je dugo osoba zaštićena nakon primanja dviju doza cjepiva.

Djelotvornost ovog cjepiva je između 62 i 90 posto.

Pfizer/BioNTech: Komplicirano skladištenje i visoka efikasnost

Hrvatska je naručila milijun doza cjepiva ovog proizvođača. Upravo je prva pošiljka cjepiva protiv Covida-19 pristigla u Hrvatsku krajem prosinca prošle godine bila ona Pfizerova. Tim su cjepivom, s obzirom na to da je prvo stiglo, cijepljeni oni iz prve, prioritetne skupine, zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije osobe i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi.

VEZANE VIJESTI

Njime su cijepljeni i državni dužnosnici, a prekoredno i oni koji ne spadaju u te kategorije.

Pfizerovo cjepivo spada u porodicu mRNA cjepiva i preporučuje se osobama starijim od 16 godina.

Njegova je cijena oko 20 dolara, a skladištenje najkompliciranije. Naime mora se skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva. Jednom odmrznuto cjepivo može se čuvati u običnom hladnjaku pet dana.

Ovo se cjepivo prima u dvije doze u razmaku od tri tjedna, a njegova je djelotvornost 95 posto.

Johnson & Johnson: Samo jedna doza

Cjepivo farmaceutske tvrtke Janssen, tvrtke kćeri kompanije Johnson & Johnson, zadnje je odobrila Europska agencija za lijekove.

Hrvatska je naručila 900.000 doza cjepiva ovog proizvođača.

Riječ je o cjepivu koje spada u adenovirusna vektorska cjepiva. Prima se u samo jednoj dozi, što je logistički privlačno, a njegova je cijena također povoljnih 10 dolara.

Također ga je jednostavno skladištiti. Drži se u običnim hladnjacima od dva do osam stupnjeva i to najdulje tri mjeseca.

Efikasnost cjepiva Johnson & Johnsona iznosi 67 posto.

Moderna: Najdulji razmak između doza

Hrvatska je naručila milijun doza Moderne. Riječ je o cjepivu koje pripada vrsti mRNK cjepiva poput Pfizerova.

Ovo je najskuplje cjepivo, a cijena jedne doze iznosi 37 dolara.

Daje se u dvije doze, s time da je razmak između doza znatno veći nego kod drugih cjepiva. Druga doza Modernina cjepiva može se primiti do šest tjedana nakon prve, što također olakšava logistiku pri masovnom cijepljenju.

Ovo se cjepivo čuva na temperaturi od -20 stupnjeva šest mjeseci. Nakon otvaranja može se držati u običnom hladnjaku na temperaturi od dva do osam stupnjeva 30 dana.

Efikasnost ovog cjepiva je visokih 95 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!