Švicarska središnja banka snizila troškove zaduživanja

Vijesti 21. ožu 202413:16 0 komentara
Fabrice COFFRINI / AFP

Švicarska središnja banka (SNB) snizila je u četvrtak ključne kamatne stope, istaknuvši da je inflacija oslabila i da će niži troškovi zaduživanja poduprijeti gospodarsku aktivnost.

SNB je snizio ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto.

Inflacija u Švicarskoj oslabila je u veljači, deveti mjesec zaredom, kliznuvši na 1,2 posto, što znači da je unutar SNB-ovog ciljanog raspona od nula do dva posto.

“Ublažavanje monetarne politike omogućila je učinkovita borba protiv inflacije u protekle dvije i pol godine”, objavila je banka u priopćenju.

Dužnosnici su istaknuli da su pri donošenju odluke o kamatnim stopama uzeli u obzir ublaženi inflatorni pritisak i jačanje franka u realnom izrazu u protekloj godini.

“Smanjenje kamatne stope također podupire gospodarsku aktivnost”, poručili su iz SNB-a.

Švicarski izvoznici zatražili su početkom tjedna od središnje banke da se nakon uspješnog obuzdavanja inflacije posveti gospodarstvu u razdoblju posustajanja svjetskog gospodarstva i slabljenja potražnje.

Inflacija je pod kontrolom i središnja banka mora ispitati što može učiniti da pomogne izvoznicima, rekao je čelnik Swissmehanica Nicola Tettamanti, sugerirajući dužnosnicima SNB-a da se fokusiraju na upravljanje deviznim rezervama kako bi spriječili pretjerano jačanje franka.

“Nakon što obavi zakonom propisanu zadaću (o kontroli inflacije – op. ur.), SNB mora razmotriti i stanje u gospodarstvu, a to, naravno, uključuje i ublažavanje utjecaja valutnih šokova na industriju”, rekao je čelnik udruženja strojarske i elektrotehničke industrije Swissmem Stefan Brupbacher.

Franak je lani znatno ojačao prema dolaru i euru, što je ublažilo pritisak cijena uvoza, ali i produljilo popis nevolja švicarskih izvoznika, povrh slabe potražnje iz Njemačke i Kine.

Od početka godine švicarska valuta blago je oslabila, ali još je uvijek gotovo tri posto jača u odnosu na euro i šest posto jača u odnosu na dolar nego u ožujku 2023.

Industrija je glavni oslonac izvozno orijentiranog švicarskog gospodarstava i čini oko 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Gotovo tri četvrtine švicarskih proizvoda prodaje se u inozemstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!