Svijet se raspisao o Milanoviću, diplomati zabrinuti “signalima iz Zagreba”

Vijesti 25. sij 202222:20 > 26. sij 2022 08:18 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Izjave Zorana Milanovića o tome kako bi on povukao vojsku s istoka Europe ako dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini, kako se Hrvatska mora maknuti od tog požara i kako je Ukrajina jedna od 'najkorumpiranijih' zemalja zbunile su ne samo domaću javnost već i cijeli svijet.

Ugledni politički magazin Politico piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra – “hrvatske operacije konfuzija”.

VEZANE VIJESTI

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović došao je na naslovnici u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Europe ako bi došlo do sukoba u Ukrajini”, piše Politico.

U listu podsjećaju da je Milanoviću kontrirao ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman pojašnjenjem da su hrvatske snage ranije ovog tjedna već vratile iz Poljske s jedne od svojih rutinskih rotacija.

Kontingent u Poljsku ove se godine nije niti trebao vraćati, piše Politico, tako da Hrvatska s istoka Europe više nema niti što povući.

Dodatno, piše Politico, Milanovićeve izjave izazvale su još zbrke jer iako je on vrhovni zapovjednik oružanih snaga, slanje i povlačenje vojske u NATO misije u potpunosti je pod nadležnošću ministarstva obrane koje donosi odluke na temelju odobrenje Hrvatskog sabora.

U utorak navečer, od EU diplomata moglo se doznati da je Europska unija zabrinuta zbog “signala iz Zagreba uključujući i otvoreni poziv Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku. Zajedno s današnjim izjavama potkopava se kredibilitet Hrvatske kao pouzdanog EU i NATO partnera”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.