Svim pripadnicima Torcide ukinute mjere opreza. Nitko ih nije kršio

Vijesti 15. ruj 202215:16
Pixsell/PIXSELL

Svih 38 pripadnika Torcida kojima su poslije huliganskih ispada na A1 u kolovozu nakon utakmice između Dinama i Hajduka, bile određene mjere opreza, te su mjere ukinute.

Mjere opreza bile su im određene kao zamjena za istražni zatvor, a bilo im je zabranjeno odlaziti na sva sportska natjecanja te su imali obvezu da se u određeno vrijeme javljaju policiji. Kako je pojašnjeno sa Županijskog suda u Velikoj Gorici, tužiteljstvo je tražilo produljenje tih mjera, no zahtjev im je odbijen.

VEZANA VIJEST

“Od događaja su prošla četiri mjeseca, oni su bili prvo u istražnom zatvoru, a zatim su im dva mjeseca bile određene mjere opreza. Tijekom ta dva mjeseca nitko od njih, prema izvješćima koja su nam dostavljena, mjere opreza nije prekršio. Nadalje, uglavnom se radilo o mladim osobama, većina nije ranije ni prekršajno ni kazneno prijavljivanja ili kažnjavanja. Konkretnije, dvojica od ranije imaju kaznene, a dvojica prekršajne postupke”, kazala je Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Dodala je da kriminalističko istraživanje samog događaja još uvijek nije gotovo jer traju vještačenja oduzetih mobitela, a istražuje se i komunikacija preko društvenih mreža. Inače u međuvremenu, neki od uhićenih pripadnika Torcide su podnijeli ustavne tužbe koje su im usvojene, piše Večernji list.

Ustavni sud je zaključio da su im pritvaranjem prekršena prava jer im krivnja nije individualizirana. Sumnjičili su se za izazivanje nereda u grupi, a iako je od događaj prošlo četiri mjeseca još se uvijek ne zna tko je točno napadao policajce ni kako su četvorica pripadnika Torcide ranjena iz vatrenog oružja. Policija je tek zaključila da su policajci vatreno oružje upotrijebili opravdano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.