Svjedočenje Ismeta Kamala – DORH danas brani svoj ključni dokaz protiv Todorića

Vijesti 04. stu 202207:11 1 komentar
N1/Domagoj Novokmet

Više od pet godina od upada policije u zagrebačke Kulmerove dvore, država stoji vrlo loše u pokušaju kaznenog progona posrnulog tajkuna Ivice Todorića. U takozvanom Malom Agrokoru nepravomoćno je oslobođen, optužnica u slučaju Mjenice vraćana je na doradu, a tek sada, iz drugog pokušaja, pokušava potvrditi optužnicu u slučaju Veliki Agrokor.

Presudno za DORH u ovom slučaju današnje je ročište, koje je u 9 sati počelo na Županijskom sudu u Zagrebu. Riječ je o suđenju o zakonitosti dokaza, koje je naredio Visoki kazneni sud.

PROČITAJTE JOŠ

Problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora. Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić raspisao je 2018. međunarodni natječaj i na njemu za 8,6 milijuna kuna ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG. Obrana međutim tvrdi da je pronašla dokaz da je vještačenje zapravo obavljeno u KPMG Hrvatska, koji je u po njihovom miljenju u sukobu interesa jer je radio i za Todorića, i za Izvanrednu upravu, i za državu.

N1

Županijski sud nije bio spreman uvažiti tvrdnje obrane da treba propitati zakonitost ovog vještačenja, no nakon žalbe branitelja to mu je naredio Visoki kazneni sud.

Nakon toga, DORH iznenada u studenom 2021. povlači optužnicu “na doradu”. Odvjetnici optuženih tvrdili su da je to zato što je DORH pod svaku cijenu želio izbjeći ispitivanje ključnog vještaka Ismeta Kamala, tadašnjeg partnera u KPMG Poljska i bivšeg direktora KPMG Hrvatska. DORH je pak uzvraćao da je razlog povlačenja potreba provjere dijela optužnice na kojem je radila Mirela Alerić Puklin, uhićena u kraku afere Janaf.

Godinu dana kasnije, DORH ponovno pokušava potvrditi optužnicu, ali ovaj put i uz propitivanje zakonitosti vještačenja na kojem se ona temelji.

Danas bi se na Županijskom sudu konačno trebao pojaviti i Ismet Kamal, čije svjedočenje s nestrpljenjem očekuju optuženi i njihovi odvjetnici. Ne povjeruje li Sud Kamalu, bit će to do sada najveća pljuska DORH-u u ovoj sudskoj epopeji.

Inače, DORH Todorića i njegove suradnike tereti u ovom slučaju za računovodstvene prijevare teške 1,2 milijarde kuna, koje uključuju krivo prikazivanje rezultata poslovanja, plaćanje privatnih troškova obitelji Todorić, te manipulacije pri otkupu udjela EBRD-a u Agrokoru i pri Todorićevoj kupnji upravo Kulmerovih dvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare