Svjetska banka procjenjuje štetu radi prijave na EU-ove fondove

Vijesti 03. velj 202112:02 > 13:58
Izvor: Nikola Čutuk/Pixsell

U Sisku je u srijedu boravila direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabette Capannelli kako bi se detaljnije upoznala sa štetama nakon potresa, te izvijestila da Svjetska banka radi na procjeni štete kao podlozi prijave za pomoć iz EU-ovih fondova i sredstava Svjetske banke.

“U ime Svjetske banke i cijelog tima izražavam sućut i razumijevanje zbog svega što se dogodilo, gubitka života i gubitka sredstava za normalan život ovih ljudi, odnosno ekonomskih gubitaka. Mi smo ovdje da vidimo kakvo je stanje u Sisku, jer je Svjetska banka dobila zadaću od hrvatske vlade da izradi brzu procjenu šteta i potreba, te tehnički dokument koji sada radimo, kao podlogu za prijavu za fondove i sredstva Svjetske banke. Već radimo na projektu koji uključuje javne zgrade i škole”, rekla je za boravka u Sisku Capannelli.

Direktorica Svjetske banke već je obišla Petrinju

Tijekom njezina prošlotjednog posjeta Petrinji najavljeno je da će Svjetska banka, kao i kod zagrebačkog potresa 2020. godine, biti konzultant hrvatske Vlade u aplikaciji za sredstva iz europskog Fonda solidarnosti namijenjena obnovi nakon potresa koji su zahvatili Sisačko-moslavačku i okolne županije.

Očekuje se da će stručnjaci Svjetske banke u idućih mjesec dana završiti procjenu štete kako bi se najkasnije do 23. ožujka, do kada je utvrđen rok, mogla zatražiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

Za obilaska pogona za proizvodnju PVC stolarije Čubela sistemi, upoznala se i s problemima poduzetnika čiji su pogoni i objekti stradali u potresu. Vlasnik tvrtke Tomislav Čubela je napomenuo kako će, zahvaljujući tome što je zadržao desetak radnika, već kroz tjedan dana ponovo započeti proizvodnju plastične stolarije.

Sačuvati ekonomiju

Kako je rekao, svjestan će da će tvrtka u početku biti nesolventna, ali je izrazio i očekivanje da će država pritom pomoći. Na kraju je spomenuo kako je Ministarstvo gospodarstva već upoznao sa svojim namjerama i naporima da proizvodnju nastavi u Sisku.

“Gospođu Capannelli smo za kratkog sastanka upoznali s naporima koje ulažemo u normalizaciju života, ali to nećemo ostvariti bez ekonomske revitalizacije. Za razliku od drugih poduzetnika, Čubela je imao sreću da je već prije kupio ovu lokaciju i objekt koji sada ubrzano uređuje. I ovaj primjer potvrđuje kako je sada nužna reakcija resornih ministarstava i Vlade da im pomogne kako bi nastavili proizvodnju u cilju ekonomske revitalizacije ovog kraja”, rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar