Tabak o Rafaleima: Ponašamo se kao da smo nešto dobili, a dat ćemo brdo novca

Vijesti 24. stu 202117:39 > 18:44 1 komentar
N1

Vojni analitičar i urednik portala Obris Igor Tabak bio je gost Newsrooma i komentirao je nabavu borbenih aviona Rafale od Francuske.

Tabak kaže da Hrvatska ima relativno skromne potrebe.

VEZANE VIJESTI

“Teško je očekivati bilo kakav neki ozbiljniji sukob. Kad bi do njega i došlo, 12 aviona je malo. To sve Hrvatsku svrstava prvenstveno u red zemalja koje trebaju air-policeing. Hrvatska je imala odmah želje i za djelovanjima na kopnene ciljeve, Hrvatska je gledajući Rafale u javnost puštala tvorničke podatke”, govori.

Zrakoplovstvo će se kupnjom Rafalea, tvrdi Tabak, sigurno debelo pojačati, ali to je samo jedna od tri obrambene grane.

“Dolazimo na ono što je predsjednik Milanović spominjao, a to je taj balans. Hrvatska se ovdje ponaša kao da smo gotovo nešto dobili od Francuske, a dali smo brdo novca za ono što ćemo dobiti”, rekao je.

“Francuska je sad najednom opći strateški partner”

Tabak kaže da je činjenica da Hrvatska zadnjih godina kupnju svojih modernizacijskih resursa više gleda kao pronalaženje strateškog partnera.

“Sad je Francuska najednom opći strateški partner. Hrvatska je s Francuskom surađivala i prije. Francuska u većinu velikih ozbiljnih inicijativa nije nas ni pozivala. Hrvatska se lagano okreće od SAD-a, što je za mene jedan dosta začudan potez, ali on se odnosi i na pitanje dosadašnjih donacija opreme”, veli.

Upitan je li trebalo javnost detaljnije informirati o specifikacijama aviona koji se nabavljaju, odgovara:

“Takve stvari se u svim normalnim zapadnim državama oizbiljnije javno raspravljaju nego kod nas. Danas smo saznali da će se uz Rafale nabavljati osnovni paket naoružanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.