Tabak: Žalosno je da nakon katastrofalnog režima u MORH-u gledamo smjenu zbog prometne nesreće

Vijesti 13. stu 202317:39 1 komentar

Igor Tabak, vojni analitičar, bio je gost Newsrooma kod Domagoja Novokmeta. Tom prilikom osvrnuo se na smjenu bivšeg ministra obrane Marija Banožića te imenovanje novog ministra, Ivana Anušića.

Nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba, novi ministar i potpredsjednik Vlade bit će Ivan Anušić, objavio je na konferenciji za medije predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Igor Tabak rekao je da je takva odluka bila neočekivana te da se i predsjednik RH Zoran Milanović prevario.

“Došlo je do sasvim drugačije političke igre. Na mjestu je osvanula osoba koja čak i možda potencijalni takmac u stranci. To je zanimljiv potez jer se Anušiću u ruku stavlja prilično vruć kesten”, rekao je Tabak.

Tabak je istaknuo da se posljednjih godina sustavom obrane rukovodilo propagandnim metodama i mjerilima.

“Nastalo je dosta problema od popune ljudstvom, raspodjele obrambenog proračuna koji uvelike odlazi u velike show projekte, a čim je nešto dugotrajnije i manje atraktivno ostaje po strani. Imamo čitav niz brodova koji stoje zarobljeni u Brodosplitu čak se više ni u proračunu za iduću godinu ne planiraju sredstva za njih. Puno je raznih problema po svim sektorima koji nisu rješivi u nekoliko mjeseci tim više što se ovaj tjedan na Odboru za obranu trebalo raspravljati o obrambenom proračunu za iduću godinu i to je fiksirano. Mjesto ministra obrane do predstojećih parlamentarnih izbora zapravo je uvelike ukalupljeno stanje koje treba odraditi takvo kakvo je bez mogućnosti ozbiljnih promjena u korist sektoru”, kazao je Tabak.

Vojni analitičar objasnio je koliko je za takvo stanje u sektoru obrane odgovoran sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, a koliko se zapravo radi o rezultatima okolnosti u kojima premijer Andrej Plenković upravlja cijelom Vladom.

“I jedno i drugo je istina. S jedne strane obrambeni sustav je jako piramidalan i puno ovisi o osobi na vrhu i zato ta osoba na vrhu mora biti jako aktivna kako bi dala ritam ostatku sustava, a s druge strane mora imati dojam o samom sustavu jer se od njega očekuje vodstvo i planiranje. Nije ni čudno što je Mario Banožić od kada je došao na mandat pa do svog zadnjeg dana najavljivao planove razvoja i strateške dokumente od kojih nema ništa. Jasno je da obrambeni sustav klizi van svih onih planskih unaprijed postavljenih okvira. Nije se uspjelo obnoviti te dokumente”, rekao je Tabak.

“Hrvatska će vidjeti posljedice takve prakse”, dodao je.

Tabak se osvrnuo na to što Banožić nije sudjelovao u Domovinskom ratu i rekao da to nije previše bitno jer se oko ministra nalazi tim ljudi.

“Ministarstvo obrane je možda najteži resor u Vladi jer je to u jednu ruku Vlada u malom. Unutar Ministarstva obrane imate i vanjske poslove i zdravstvo, graditeljstvo te čitav niz drugih djelatnosti koje su na razini države ministarstvo za sebe. Teško je očekivati da će netko tko je bio u ratu i tko je mogao dobiti jako dobar dojam na svom radnom segmentu vojništva kao struke i ratovanja kao konkretne okolnosti teško da je mogao dobiti uvid u širinu sustava”, objasnio je Anušić.

“Ono što je presudno je da čovjek uči na čelu takvog resora i da se okruži stručnjacima te da ima socijalnu inteligenciju koja kod Banožića nije bila forte”, dodao je.

Tabak je kazao da se Banožić vrlo brzo pokazao kao nepodobna osoba za vođenje Ministarstva obrane.

“Žalosno je da nakon tri godine katastrofalnog režima u MORH-u mi trenutno gledamo situaciju smjene zbog prometne nesreće, a ne stanja u resoru”, kazao je Tabak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare