Tajne snimke otkrile kako su dileri poznatim kupcima prodavali luksuzna vozila i varali državu

Crna kronika 08. tra 202419:54 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Punih godinu dana istražitelji su tajno nadzirali dvije skupine prekupaca automobila koji su u današnjoj akciji uhićeni.

Pratili su ih i prisluškivali, te su uvjereni da protiv njih imaju dovoljno dokaza za zlouporabe kojima je država oštećena za gotovo milijun eura.

Nestajući trgovci

Naime, preko lanca tzv. nestajućih trgovaca prikazivali su da su sva davanja na uvoz automobila iz Njemačke plaćena iako, kako USKOK sumnja, nisu bila, već su novac izvlačili preko svojih tvrtki.

Ranije smo javljali da je prvoosumnjičeni u jednoj skupini poznati auto-poduzetnik koji je unazad par godina bio na meti atentatora, a jednom mu je zapaljen i automobil. Na početku poslovne karijere bio je također uhvaćen u malverzacijama povezanima s trgovinom automobilima. Za to je bio osuđen uvjetno.

Sumnja se da je sada njegova skupina u godinu i pol dana državu oštetila za oko 320 tisuća eura.

Uvoz iz Njemačke

I drugu skupinu koja je također na isti način varala državu na porezu i carini na uvoz automobila iz Njemačke, predvodio je, sumnja USKOK, drugi poznati preprodavač vozila. On je poslovao preko nekoliko svojih firmi, ali i preko tzv. nestajućih trgovaca. Ni oni nisu plaćali porez na uvoz automobila, te su oštetili državu za još oko 600 tisuća eura.

Iskorištavali su mogućnost koju nudi EU da se porez ne plati prilikom kupovine, već kod prodaje vozila, a oni su malverzacijama, kao se sumnja, to u oba slučaja izbjegli.

Brojni poznati kupci

Među kupcima su kako smo već javljali bili brojni poznati Hrvati – od poduzetnika, odvjetnika do sportaša.

Tako je bilo i u nekim ranijim slučajevima u kojima su bile raskrinkane malverzacije prilikom uvoza i prodaje luksuznih automobila. Zanimljivo je da kupci automobila nikada ne odgovaraju za kupovinu prošvercanih vozila, budući da se smatra da su prilikom kupovine bili pošteni. Zato je izvjesno da im, ako ovi prekupci budu proglašeni krivima, automobili neće biti oduzeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!