Tamara Šoić: Nama je ovaj tjedan “biti ili ne biti”

Vijesti 19. velj 202410:38 0 komentara

Tamara Šoić iz nastavničke grupe '45 minuta' gostovala je u Novom Danu kod Mašenke Vukadinović gdje je govorila o peticiji za koeficijente koju su pokrenuli nastavnički sindikati.

“U ovom trenutku, oko dva i pol dana, skupili smo oko 22 tisuće potpisa. Ta peticija sama po sebi nema neku formalnu važnost, niti mi možemo njome nešto učiniti, ali možemo poslati vrlo jasnu poruku – da je hrvatska javnost zainteresirana za obrazovanje, a što se moglo vidjeti i 2016. kad je bio veliki prosvjed, pa i ovaj prije nekoliko dana”, poručila je Šoić.

Šoić je smatra da iza prijedloga koeficijenata Vlade stoji brzina i nemar onih koji su ih slagali.

“Ako tajnik ili voditelj računovodsta u školi ima koeficijent 1,97, a isti taj tajnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje ili u državnoj vatrogasnoj školi ima 2,0, kako? Spremačice bi imale 1,06, a čistačica u zdravstvu 1,15. Meni tu nije jasno o čemu je ovdje točno riječ.”

Šoić je objasnila prosvjedno ‘bdijenje’ koje planiraju pred Ministarstvom obrazovanja.

“Počeli smo s onim prosvjedom koji je kao što ste vidjeli bio uspješan. Sada je u tijeku peticija. To sve ima smisla do kraja veljače, dok se ne zatvori uredba. Nama je ovaj tjedan ‘biti ili ne biti’. Svaki dan će netko od nas dežurati i biti ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sad nakon emisije idem tamo.”

“Jednostavno ćemo tražiti ako ništa drugo, nekakav razgovor. Kad se ovakve važne stvari događaju onda stvarno treba s nekim sjesti za stol. Oni su gurnuli tu Uredbu u javnost, bez da su iznijeli kriterije po kojima su oni to izračunali. Nitko ne zna točne brojeve jer se ne znaju kriteriji.”

Svaki novi ministar – nova reforma

“Svaki novi ministar – nova reforma. Nastavnicima kad kažete riječ reforma ne znaju trebaju li biti užasnuti ili oduševljeni. Ali najčešće smo užasnuti. Sa svakom novom reformom se kreće ispočetka i sve ono što smo morali usvojitit i što su nas drilali onda trebamo pobrisati gumicom jer eto došao je novi ministar koji želi ostaviti trag u povijesti.”

Ipak, obrazovanju je hitno potrebna reforma, smatra Šoić.

“U obrazovanje je u zadnjih nekoliko godina ušlo jako puno novca i to je jako dobro. Ali ono što je najvažnije – mi smo ta reforma, mi nastavnici smo oni u koje teba uložiti. Možete vi meni kupiti sve moguće uređaje, ali bez mene toga svega u razredu nema – nastavnik je ključ. Trenutno u obrazovnom sustavu vlada apatija, i to je po mom mišljenju najgore – ljudi su bezvoljni, nezainteresirani, nemotivirani.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!