“Tekst u Slobodnoj Dalmaciji nije sramota te novine, to je sramota novinarstva”

Vijesti 05. ruj 202110:30 > 16:47 3 komentara
N1

Novinari Hrvoje Krešić i Mislav Bago gostujući u Točki na tjedan komentirali su članak u Slobodnoj Dalmaciji o bivšoj prostitutki koja sada radi u Centru za socijalnu skrb, a koji je izazvao žestoke kritike.

Krešić je kazao kako novinari prerijetko preispituju sami sebe i kako smo rijetko kritični prema sebi.

“Pitanje je što prodaje medije. Medije često prodaje moralna panika. Dok god je to tako, a to nažalost jedinim dijelom mora biti tako jer smo u tržišnoj utakmici, onda će te moralne panike uvijek biti. Treba se sjetiti riječi nadbiskupa Uzinića koji kaže: ‘Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen'”, rekao je Krešić.

Bago pak smatra da to nije sramota Slobodne Dalmacije, već sramota novinarstva.

“Nismo mi pusti otok, mi živimo u ovoj zemlji i ljudi će u percepciji reći – pa vi ste svi isti. Ta žena je u jednom trenutku bila s one strane i vratila se. To je hvalevrijedna stvar. Zar ćemo sve ljude koji su bili u komunama, vratili se i postali normalni dio života, zar ćemo te ljude prokazivati”, pita se Bago.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije u subotu objavila ispriku

Podsjetimo, glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo u subotu je objavila reagiranje:

“S iskrenim i punim poštovanjem prema javnosti, kolegicama i kolegama, a zbog neprimjerene prezentacije teme o ženi, bivšoj prostitutki zaposlenoj u jednom od Centara za socijalnu skrb, objavljene 2. rujna 2021. u Slobodnoj Dalmaciji, kojom smo htjeli upozoriti na još jednu od mnogih manjkavosti sustava socijalne zaštite, osobno se i profesionalno ispričavam svima koje je naš način prezentacije teme povrijedio.

Cijenim mišljenje kolega novinara i urednika te zahvaljujem svima koji su konstruktivno i argumentirano reagirali na objave, a mi uviđamo post festum da način na koji je to urađeno nije bila dobra odluka nas kao uredništva Slobodne Dalmacije te smo delikatnoj temi trebali pristupiti primjerenije nego što smo to u ovome slučaju napravili”.

Isprika je objavljena na internetskim stranicama Slobodne Dalmacije u subotu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare