Tica: Izvozimo 10 puta jeftiniji plin pa ga uvozimo. To je lanac apsurda

Vijesti 30. kol 202212:34 2 komentara
N1

Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i voditelj Gospodarskog savjeta SDP-a, pljačku u Ini nazvao je lancem apsurda. Upozorava da Vlada odbija neke mjere pomoći građanima koje traži oporba, dok istovremeno nestaje iznos od milijardu kuna kojim su se, primjerice, mogla financirati dva energetska dodatka umirovljenicima kojima bi pokrili trošak grijanja za ovu zimu.

Na pitanje je li moguće da se u korporativnom upravljanju dogodi ovolika provjera, a da više razine nisu svjesne, profesor Tica je kazao:

“Bilo tko, tko je radio u velikoj korporaciji zna da ovakve transakcije moraju proći čitav niz provjera prilikom izvršenja, tako da je teško provjerovati da se niti jedan alarm unutar poduzeća nije upalio. Vrlo je mala vjerojatnost da se ovakva stvar može dogoditi u korporaciji koja ima uspostavljen ozbiljan sustav nadzora i kontrola.”

VEZANA VIJEST

Posebno je istaknuo da Vlada stalno ponavlja da nema novaca za sve, a istovremeno bez kontrole nestaje milijardu kuna.

“SDP izlazi cijelo vrijeme s prijedlozima kako da se pomogne poduzetnicima i kućanstvima, a stalno se propituje otkud pronaći izvore tih sredstava iako se proračun puni. S druge strane saznajemo da negdje može nestati milijarda kuna”, rekao je pa dodao:

“Mi u Hrvatskoj slušamo svakodnevno kako je Vlada odobrila HEP-u ovlaštenje za neki kredit da napuni podzemno skladište plina, a onda saznamo da hrvatski plin mi izvozimo po deset puta manjoj cijeni od tržišne i onda ga ponovno uvozimo da bi napunili skladište i platili s kreditom koji je HEP podignuo. To je lanac apsurda.”

Upozorava i da u ovom slučaju se ne radi o biznisu, nego je to makroekonomska politika.

“Ovakvi iznosi doslovno djeluju i na stopu inflacije, proračunske ravnoteže, na tržište rada… Kao domino efekt koji ste pokrenuli i koji će se multiplicirati kroz barem 20 ostalih makroekonomskih pokazatelja u gospodarstvu”, ističe Tica.

Napominje i da je dioničarima Ine napravljena šteta od milijardu kuna te da to nitko ne može osporiti.

Na pitanje što učiniti sada kada je INA očito postala taoc interesa MOL-a, Tica zaključuje da je “ključna stvar da se prestane krasti”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare