Tica: Mi ekonomisti smatramo da će kamate do daljnjeg rasti

Ekonomija 28. lis 202216:46 1 komentar
N1

Voditelj SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica gostovao je u Newsroomu i komentirao prijedlog o radu nedjeljom.

“Prijedlog je neobičan jer su upravo u proceduru pustili Zakon o radu. Neobično je da se ponovo otvara to pitanje. Jedini način da se regulira rad nedjeljom da se sve regulira na ravnopravan način i kroz Zakon o radu. Ovako izgleda prilično neozbiljno”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, SDP podržava da se rad nedjeljom regulira za sve, a ne samo za radnike u maloprodaji. “Treba se omogućiti onima koji žele raditi nedjeljom da mogu te da za to budu adekvatno nagrađeni. Imate čitav niz ljudi koji rade nedjeljom, a umjesto da se otvori pitanje koliko skuplji mora biti rad nedjeljom, mi zabijamo glavu u pijesak i bavimo se sektorom trgovine i pokušavamo nametnuti nekakve zabrane”, rekao je.

“Naknada za rad nedjeljom je stvar pregovora. Nikome se ne radi nedjeljom i jasno je da ta naknada mora biti značajna”, rekao je.

Komentirao je i uvođenje eura: “Jedna je stvar kako izgleda kamata kod onih koji su u eurozoni, a kako kod onih koji nisu. Druga stvar je kako izgleda opći trend, a bojim se da će on dominirati. Mi ekonomisti smatramo da će kamate do daljnjeg rasti”, rekao je.

“Dizanjem kamatnih stopa središnje banke pokušavaju usporiti gospodarstvo koliko god mogu, a da ne uzrokuju recesiju. Nažalost, taj cilj većinu vremena ostane samo teorija. Moramo biti oprezni oko 2023. godine. To će se očitovati u padu investicijskih aktivnosti, a nada je da neće doći do pada BDP-a i otpuštanja”, rekao je.

Kaže da rebalans proračuna pokazuje neopravdani optimizam. “Opet smo priznali da nećemo povući 6 milijardi eura iz fondova. Sav rast iz prihoda služi za pokrivanje neefikasnosti i nemogućnosti da se ostvare zacrtani ciljevi”, rekao je.

“Ovaj proračun je ogolio antiinflatorni plan vlade kao veliki spin, koji je služio da se osigura medijski prostor. U kontekstu brojeva i pomoći gospodarstvu, taj plan ne postoji”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare