Tica: Vlada do danas nije učinila ništa da obuzda histeriju oko inflacije

Vijesti 17. velj 202217:57 > 18:01 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica za N1 Newsroom kazao je da Vladin paket mjera nije usmjeren obuzdavanju inflacije, nego ublažavanju njezinih posljedica na životni standard, što pozdravlja, ali smatra da se s mjerama trebalo ići ranije.

“Vlada užasno sporo donosi odluke godinama, a ovako veliko zahuktavanje inflacije, posebno u medijskom prostoru, direktna je odgovornost i središnje banke i Vlade jer ne reagiraju na psihološku komponentu inflacije. Inflacija je danas svugdje u medijskom prostoru, a do danas nisu učinili nikakav ozbiljan napor da se obuzda ta masovna histerija. Inflacije ima svugdje osim u podacima. Ove mjere idu za tim da se olakša situacija ljudima radi poskupljenja. Ovo nisu antiinflacijske mjere”, pojasnio je Tica.

Složio se s vladajućima da je ovo egzistencijalna kriza čiji udar na standard posebno osjećaju oni s najnižim primanjima.

“U tom smislu je vlada ispravno postupila. I naš prijedlog je išao u tom smislu da se umirovljenicima i onima s najnižim plaćama pomogne prebroditi ovu situaciju, da se taj udar vezan uz energetiku što više ublaži”, kazao je.

vezana vijest

Rekao je i da nitko ne tiska novac u Hrvatskoj te da se radi o udaru profitne marže koja je u nekim sektorima eksplodirala.

“Taj udar će se očitovati na rastu iznosa računa, ali ne nužno i na rastu količina. On će biti i uteg gospodarskom rastu. Taj udar profitnih marži će djelovati usporavajuće na cijeli gospodarski rast”, istaknuo je.

Kao ključan instrument borbe protiv inflacije naveo je da se ta tema makne iz javne rasprave.

“Ovo je jedan od načina da se to napravi. Ljude osigurate da mogu preživjeti taj cjenovni udar.”

Smanjenje PDV-a

Komentirao je i rasprave da spuštanje PDV-a na određene namirnice ne garantira da će trgovci spustiti cijene.

“Pola će završiti u profitima, a polovina će otići na snižavanje cijena. U kontekstu javne rasprave više nemamo razgovor da će cijene rasti, nego hoće li pasti i koliko, što odmah olakšava funkcioniranje cijelog gospodarstva”, kazao je Tica.

Istaknuo je i da je ovo drugačija inflacija od one koju smo imali 80-ih.

“Ona je na neki način samokorigirajuća. Ako dižete cijene, a nemate više novaca, to znači da možete manje transakcija obaviti. Ovaj inflatorni udar djeluje na usporavanje gospodarskog rasta što će doprinositi da se ti inflatorni pritisci ispuhuju”, pojasnio je SDP-ov ekonomist, dodajući da zbog toga središnje banke sada čekaju s poduzimanjem poteza.

Upitan koliko će na rast BDP-a utjecati Europski fondovi, ukazao je da sigurno hoće dok se novac bude trošio, ali da je pitanje kakve će posljedice biti dugoročno.

“Dok trošimo novac to povećava BDP. Međutim, nakon toga završimo s čitavim nizom objekata koje treba netko održavati. Pitanje je povećavaju li oni produktivnost ekonomije ili su tu samo za ukras”, kazao je Tica.

Tržište nekretnina pred pucanjem

Osvrćući se na upozorenje iz EU da je hrvatsko tržište nekretnina blizu točke pucanja, kritizirao je program APN-a.

“Vrlo sam ljut na te mjere. Od prvog dana kada su predložene, svi stručnjaci su rekli da će se dogoditi što se dogodilo. Jedini cilj tih subvencija je bio da se napuhaju cijene, odnosno da se pogoduje špekulantima koji kupuju za jeftino i prodaju skupo ljudima koji si moraju riješiti stambeno pitanje. Pet godina kasnije sada imamo užasno skupe nekretnine koje su ljudima koji žive od rada nedostupne. Sada to postaje i društveni i politički problem. Kako uvjeriti nekoga da se vrati u državu, gdje si ne može priuštiti nekretninu”, upozorio je Tica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!