Tijekom kampanje sijevale uvrede između HDZ-a i DP-a. Bartulica: Jedno je kampanja, a drugo kad se sjedne za stol…

Vijesti 30. tra 202409:26 1 komentar

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Novom danu je s našim Tihomirom Ladišićem komentirao tijek pregovora DP-a. Podsjetimo, DP je odradio novu rundu pregovora i s HDZ-om i s SDP-om.

“Hrvatska je tražila parlamentarnu demokraciju, ona je ponekad zahtjevna, traži strpljenje, ne idu dogovori baš preko noći. Najvažnije je da je konstruktivno ozračje. Ja sam oprezni optimist, ali nas zanima sadržaj tih pregovora”, kazao je Bartulica pa nastavio:

“Nema raskola u DP-u, mi smo jedinstveni, imamo povjerenje u pregovarački tim. Svjesni smo da je velika odgovornost na nama. Građani s pravom očekuju da nešto isporučimo.”

“Plenković samouvjereno govori…”

Kaže da ne može nagađati koliko će pregovori potrajati. “Pojedinci s lijeve strane se ponekad ponašaju kao moralni pobjednici, a mislim da nisu u situaciji da nama dijele lekcije. Hrvatska čeka, ne bih špekulirao koliko će to trajati.”

“Matematika je kakva je, treba doći do većine, mislim da treba još vremena. Plenković samouvjereno govori da će brzo doći do većine, možda je bolje da pojasni na koji način”, dodao je Bartulica.

Ponovio je da DP neće odustati od nekih svojih načela te da će biti odgovorni prema svojim biračima. “Nema govora da će biti neki obrat.”

“Milanović nije pomogao ljevici”

Osvrnuo se i na poruke koje je Andrej Plenković poslao u ponedjeljak iz Bruxellesa.

“Ne bih to previše komentirao osim u smislu eurospkih politika. Premijerka Italije je iz redova konzervativaca. Imamo trend u Europi da konzervativne snage rastu i situacija je dinamična i mijenja se. Ovo što je rekao za moguću vladu, stoji, konzervativne stranke i demokršćanske surađuju u europskom kontekstu. Predsjednik Milanović nije pomogao ljevici s pokušajem da se uključi u kampanju i rezultati su prilično jasni. Da je htio biti faktor trebao je dati ostavku. Nije postigao ono što je htio i sad imamo posljedice toga”, navodi Bartulica.

Tijekom kampanje su sijevale uvrede između HDZ-a i DP-a, je li jedan od problema i Plenkovićeva retorika?

“Kad bi se vratilo vrijeme, možda bi se drugačije izražavao, međutim, jedno je kampanje gdje se može pretjerivati u izjavama, a drugo je kad se sjedne za stol. Sigurno bi bilo lakše neke stvari dogovoriti da nije izrečeno ono što je izrečeno. Vrijeme će učiniti svoje”, poručio je.

Dodaje da bi se hrvatski političari više trebali fokusirati na sadržaj i ideje, a manje na vrijeđanje. “Mislim da će na kraju razum a ne srasti prevladati.”

Ili interesi?

“Što se tiče interesa, to je isto legitimna stvar, politika je na neki način i olbik služenja, ali svaka stranka ima i legitiman interes da provede ono što misli da je najbolje”, odgovorio je Bartulica.

DP-u je SDSS neprihvatljiv

Iz DP-a stižu poruke da su spremni i za nove izbore te da SDSS ne može s njima činiti većinu.

“Plenković sa svojim porukama ulazi u fazu gdje na neki način kaže da je imao dobru suradnju i slično, i po njemu SDSS mora i dalje biti na vlasti, to je ono što ja mogu iščitati. Ja bih rekao da je Hrvatska zrela demokracija, ne postoje kod nas neke velike manjkavosti.

Prema tome, imamo situaciju gdje je teško doći do pouzdane većine, bez manjinskih zastupnika i kao zrelo društvo moramo naći način kako ići naprijed. Što se tiče SDSS-a, način kako se provodi sporazum i financiranje određenih projekata, postavljam još jednom pitanje – zašto bi porezni obveznici financirali list koji služi za obračune s ideološkim protivnicima? Nisam cenzor, neka novine budu na tržištu, ali ne da porezni obveznici izdvajaju novac”, rekao je Bartulica.

“Hrvatska treba krenuti u konzervativnom smjeru”

Naveo je da za DP nije prihvatljiv SDSS u vlasti te da je poruka birača bila jasna.

“Velika je odgovornost i na HDZ-u koji u zadnje vrijeme upravlja na jedan trgovinski način, neki savezi nisu prirodni, to izaziva tenzije, oni će morati odrediti, preko 60% birača je glasalo za desne opcije, to je poruka izbora, da Hrvatska treba u novoj vladi krenuti u konzervativnom smjeru”, kazao je Bartulica.

Osvrnuo se i na tzv. žetončiće. “Ono što je Vučemilović izjavila, mogu je razumjeti, mogu mediji sad govoriti da je žetončić, ona ima izborni legitimitet, i ako misli da nema smisla razgovarati s ljevicom, ona ima pravo to govoriti. Nije dobro na taj način odmah etiketirati ljude.”

Ponovio je da ne bježe od novih izbora. “Ako se ne uspije, idemo opet na izbore pa će građani odlučiti, ne bježimo od toga. Očekujem da će DP biti dosljedan.”

Na upit bi li Zlatko Hasanbegović bio dobar ministar kulture, odgovorio je: “Dobro smo srađivali četiri godine u Saboru, u kratkom razdoblju ostavio je trag kao min kulture. Taj veliki nevladin sektor gdje se dijeli ogroman novac je područje gdje treba transparentnije gledati kako se dijeli novac.”

Je li Hasanbegović bolji ministar kulture nego Nina Obuljen Koržinek? “To je neosporno za mene. Hasanbegović je čovjek koji zastupa dosljedno ono što misli i ostavio je dojam da je spreman ući u fajt s onima koji imaju priveligiran položaj.”

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare