Tisuće Mađara na ulicama: “Orbane, gubi se!”

Vijesti 23. lis 202218:54 0 komentara
REUTERS/Marton Monus

Tisuće Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširalo je Budimpeštom u nedjelju kako bi prosvjedovali protiv vlade premijera Viktora Orbana, tražeći veće plaće za nastavnike i suzbijanje rastuće inflacije koja oslabljuje prihode, piše Reuters.

Prosvjednici su, šećući mostom preko Dunava, nosili transparente s natpisima poput: „Orbane, gubi se!” i „Nema učitelja, nema budućnosti“ nekoliko sati nakon što se Orban obvezao sačuvati gospodarsku stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za kućanstva dok Europska unija ulazi u „ekonomsku krizu“.

Riječ je o najnovijem u nizu protuvladinih prosvjeda, u kojemu su sudionici poručili da je Orbanova vlada ostavila učitelje na cjedilu tako da im je dala oskudne plaće dok inflacija, koja je premašila 20 posto u rujnu i nastavlja rasti, postaje neizdrživa.

“Ovdje sam … radi svoje djece, potrebna je promjena. Ova nezadrživa inflacija … ne možemo uopće više štedjeti, jednostavno ne možemo krpati kraj s krajem dok cijene rastu”, rekao je poštar Gyongyi Bereczky, koji u prosvjedu sudjeluje prvi put.

Profesori i studenti prosvjeduju za veće plaće, za rješavanje problema sve većeg manjka nastavnika i za pravo na štrajk.

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti u 1956., Orban, koji je u travnju izabran na svoj četvrti uzastopni mandat, u nedjelju je rekao da će iduća godina predstavljati izazov s obzirom na rat u susjednoj Ukrajini.

„Rat na istoku i gospodarska kriza na zapadu“, rekao je Orban svojim pristašama u Jegerseku, otprilike 200 kilometara zapadno od Budimpešte, dodavši da se odvija „financijska kriza i gospodarski pad u EU-u“.

„Naučili smo 1956. da je zajedništvo potrebno u teškim vremenima … sačuvat ćemo gospodarsku stabilnost, svatko će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju, i obitelji neće biti prepuštene same sebi“, izjavio je Orban.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!