Tko će biti novi šef Povjerenstva za sukob interesa? Sabor održao saslušanje

Vijesti 28. lis 202217:21 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za izbor i imenovanja u petak je saslušao 12 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete za članove i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Prošli tjedan taj Odbor utvrdio je listu od 13 kandidata koji ispunjavaju tražene uvjete, ali je u međuvremenu od kandidature odustala Radmila Bonifačić.

Odbor je saslušao četiri kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstava, među kojima je i Nataša Novaković, sadašnja predsjednica Povjerenstva. Uz nju su se za tu funkciju kandidirale i sadašnja članica Povjerenstva Aleksandra Jozić- Ileković, Nike Nodilo- Lakoš i Ines Pavlačić, koje su se također  prijavile i za članice Povjerenstva.

VEZANE VIJESTI

Napominjući kako je u radu Povjerenstva ponekad bilo teško jer su imali puno predmeta visokopozicioniranih dužnosnika, a radio se i novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI), Novaković je kazala da želi ostati na toj funkciji jer “voli taj posao” te još uvijek ima stvari koje su napola dovršene.

Novaković je istaknula da u radu Povjerenstva, s tehničke strane, treba riješiti to da obveznici lakše podnose imovinske kartice, a oni ih lakše kontroliraju, jer su nakon donošenja novog zakona u ogromnim zaostacima u referadama budući da su dobili oko 1 500 novih obveznika ,a imaju imaju mali broj ljudi za kontrolu. Novaković je ocijenila i da je percepcija njezinog Povjerenstva u javnosti izuzetno dobra.

Decidirano je, na upit HDZ-ovog Rade Šimičevića, negirala da je na nju vršen politički pritisak. No, bilo je, kaže, medijskih istupa visokopozicioniranih osoba protiv Povjerenstva koji se mogu shvatiti kao pritisak. “Ne”, rekla je kratko na upit bi li dala ostavku na svoju funkciju ako bi Ustavni sud srušio neku odluku Povjerenstva.

Jozić Ileković istaknula je da će se zalagati za jačanje stručne službe Povjerenstva kako bi se, rekla je, još kvalitetnije radilo ono što im je ZSSI dao u djelokrug.

Uz to, zalagat će se, kaže, za unaprjeđenje zakonodavstva u dijelu da se predlažu određeni nadstandardi te za što kvalitetniju prevenciju i edukaciju kako bi dužnosnici shvatili što je to sukob interesa.

Murganić: Izbor kandidata prije veljače 2023.

Ističući kako bi bila za svako jačanje uloge Povjerenstva u pravnom sustavu, Jozić Ileković je kazala i da isto tako Povjerenstvo smije raditi ono što im je zakon dao u djelokrug. “Ne bih se bavila uzurpacijom ovlasti i ne bih premašivala svoje ovlasti… Povjerenstvo definitivno nije sudište i ne možemo ga tako tretirati”, poručila je.

Ines Pavlačić bitnim je istaknula da Povjerenstvo u svom radu zadrži neovisnost i integritet te da bude i preventivno tijelo koje će promicati vladavinu prava. Uz to, bit će, kaže, obrambeni mehanizam prema korupciji.

“Povjerenstvo treba, prije svega, biti preventivno tijelo koje će u društvu, od najnižih razina do najviših, stvarati svijest o korupciji i jačati društvenu odgovornost, posebice jer je sada znatno proširen krug obveznika”, istaknula je.

Nodilo- Lakoš rekla je da je ZSSI relativno kratko u primjeni te će se kroz primjenu i praksu pokazati koja su njegova najbolja unapređenja te gdje još postoji prostor za dodatno unapređenje ili korekciju. Smatra da zakon ima vrlo kvalitetne nove odredbe koje će pridonijeti transparentnosti sprječavanja sukoba interesa i rada samih obveznika u obnašanju javnih dužnosti.

Odbor je saslušao i kandidate za članove Povjerenstva: Tatjanu Gojak, Željka Humeka, Dražena Jovića, Igora Lukača, Nikšu Marušića, Anu Poljak, Tomislava Šunjića i Doris Ušalj.

Predsjednica Odbora za izbor i imenovanja Nada Murganić (HDZ) rekla je da će sada kandidati ići na sigurnosnu provjeru, nakon toga Odbor će utvrditi konačnu listu kandidata, a izbor članova Povjerenstva će biti tajnim glasovanjem u Hrvatskom saboru većinom svih zastupnika.

Najavila je da će izbor kandidata biti gotov prije isteka mandata sadašnjem Povjerenstvu, u veljači 2023.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!