Tko će doći na čelo USKOK-a? Zlata Hrvoj Šipek prije odlaska odabire svog kandidata

N1 / Ilustracija

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek raspisala je prije nekoliko dana natječaj za novu čelnu osobu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Natječaj je otvoren do 16. rujna, a na njega se mogu javiti kandidati koji zadovoljavaju propisane uvjete. Osim toga moraju pristati i na sigurnosno provjeru. Uvjeti za ravnatelja USKOK-a identični su onima što ih Zakon o državnoodvjetničkom vijeću propisuje za zamjenike glavne državne odvjetnice.

Uvjeti za čelo USKOK-a

To su kandidati koji su u pravosudnim tijelima obnašali pravosudnu dužnost najmanje 15 godina ili isto toliko godina bili odvjetnici, javni bilježnici, sveučilišni profesori pravnih znanosti koji imaju položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Osim toga, na natječaj za čelno mjesto USKOK-a mogu se javiti i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Ravnatelja na mandat od četiri godine imenuje Glavni državni odvjetnik uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa i mišljenje kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Nagli odlazak Vanje Marušić

Ovaj natječaj dolazi nešto manje od pet mjeseci od postavljanja Željke Mostečak za obnašateljicu dužnosti ravnateljice USKOK-a nakon smjene Vanje Marušić. Marušić je drugi mandat dobila u studenom prošle godine, no u travnju ove godine podnijela je ostavku nakon afere s prometnom nesrećom njezinog vozača. O toj nesreći nije izvijestila glavnu državnu odvjetnicu što joj je iz DORH-a zamjereno. Zato se, uz obrazloženje da je riječ o osobnim razlozima, povukla s čelnog mjesta USKOK-a.

Iz njezinog mandata posebno je ostao zapamćen skandal s odlukom USKOK-a da ne otvori istragu protiv Gabrijele Žalac, ondašnje ministrice upletene u sumnjivu kupovinu softvera. Postupak protiv nje na kraju je pokrenulo europsko tužiteljstvo.

Delikatna pozicija šefa USKOK-a

Željka Mostečak postavljena je na čelo USKOK-a privremeno, kao zamjena za Marušić, a sada DORH kreće u potragu za novim šefom. Riječ je o delikatnoj poziciji budući da je USKOK definiran kao potpuno neovisan Ured u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

Trenutno se po nalogu tog ureda provode izvidi u HEP-u zbog sumnjive trgovine plinom, te poslova HEP-ovog kooperanta u više mjesta na otoku Hvaru, među ostalim i na vikendici predsjednika uprave Frane Barbarića. USKOK vodi i i istragu u Ini zbog problematične prodaje plina te brojne postupke protiv organiziranih krijumčara droge i oružja.

Tko su najizgledniju kandidati?

U ovom trenutku još nema informacija o potencijalnim kandidatima, iako se od ranije zna da se Željka Mostečak ne želi javiti na tu poziciju. Dvojica zamjenika ravnateljice Sven Mišković i Tonći Petković, koji slove kao najjači tužitelji, prema dostupnim informacijama, što ih je u posljednjem broj objavio i tjednik Nacional, nemaju uvjete za ravnatelja.

Ovdje valja podsjetiti da se na posljednji natječaj prošle godine javila samo Vanja Marušić pa će stoga biti zanimljivo pratiti rasplet ovog sada raspisanog. Poznato je da su iz USKOK-a trojica uspješnih tužitelja u posljednje dvije godine otišla u zagrebački Ured europskog javnog tužitelja, a za neke predmete delegirani su zamjenici iz nižih, općinskih državnih odvjetništava. Zato se čini da u samom USKOK-u bazen kadrova nije dubok.

Slabi li borba protiv kriminala?

Ni za funkciju glavnog državnog odvjetnika, kao ni za dužnost predsjednika Vrhovnog suda RH nije bilo puno kandidata, što postavlja pitanje stvarne volje za borbom protiv kriminala u Hrvatskoj, ali još jednom ukazuje i na problem niskih plaća u pravosuđu, što je posljednjih mjeseci izazvalo lavinu nezadovoljstva i dva ozbiljna štrajka.

Svi naši sugovornici iz pravosudnog sustava pomalo su iznenađeni odlukom o raspisivanju ovog natječaja od strane Zlate Hrvoj-Šipek koja bi iduće godine trebala otići u mirovinu. Očekivalo se zato da će imenovanje ravnatelja USKOK-a prepustiti svom nasljedniku.

No, istovremeno, naši izvori svjesni su da USKOK ne može dugo funkcionirati s obnašateljem dužnosti na čelu. Kako natječaj još traje treba pričekati da se vidi tko će se doista na njega prijaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.