Tko će gasiti požare? Vatrogasaca sve manje, ne pomaže ni 660 eura poticaja

Vijesti 17. lip 202408:56 0 komentara
Gašenje požara u Segetu Gornjem
Zvonimir Barisin/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Pred nama je temperaturno rekordna turistička sezona na hrvatskom priobalju koju u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dočekuju spremni. “Sukladno najavama DHMZ-a očekuje se znatno toplije vrijeme od prosječnog tijekom požarne sezone zbog čega su izvršene pripreme za provedbu svih mjera zaštite od požara”, poručili su iz HVZ-a.

Sezona stiže, a vatrogasnoj zajednici svake je godine sve teže naći ‘sezonce’.

Tijekom turističke, odnosno požarne sezone, provode se pojačane kadrovske, tehničke i operativne aktivnosti vatrogasnih snaga u priobalnom dijelu zemlje, kao i koordinacija, vođenje i zapovijedanje koje se provodi iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.

Očekuju tešku sezonu

O velikoj pripremljenosti naših vatrogasnih službi na priobalju svjedoče nam i sa terena. Tako je za Poslovni dnevnik kazao Matej Rudić, zapovjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije:

“Očekujemo jako tešku požarnu sezonu, ali ona ovisi ponajprije o vremenu. Lani smo se spremali na dugi sušni period, ali ljeto je bilo prekinuto s dva-tri vala hladnijeg zraka i kiše. Tako da smo imali nešto lakšu sezonu nego inače, ali mi se uvijek pripremamo kao da će biti najgora sezona”.

No nešto je teže pripremati se za požarnu sezonu uza sve manje zanimanje sezonskih vatrogasaca. U Hrvatskoj ukupno operativno djeluje 3936 profesionalnih vatrogasaca u Javnim vatrogasnim postrojbama (JVP) i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima (DVD), od čega 2638 u JVP i 403 u DVD. Uz to je i 34.030 operativnih članova DVD-ova.

Na području priobalnih županija koje tijekom požarne sezone imaju najveći rizik od nastanka požara otvorenog prostora djeluje ukupno 37 javnih vatrogasnih postrojbi s ukupno zaposlenih 1585 profesionalnih vatrogasaca i 279 dobrovoljnih vatrogasnih društava s ukupno 4254 dobrovoljna vatrogasca.

“Nažalost, imamo sve više problema s ljudstvom, i to je višegodišnji problem. Broj sezonskih vatrogasaca konstatno je u padu. Lani smo ih u Zadarskoj županiji imali 113, a ove ćemo imati 103 vatrogasca. Zbog toga smo, zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, povećali dislokacije snaga s kontinenta”, rekao je Rudić.

Činjenice da pojedine postrojbe imaju poteškoća s popunjavanjem broja radnih mjesta, što zbog boljih plaća u turizmu ili ugostiteljstvu, što zbog činjenice da se radi o vrlo zahtjevnom i opasnom poslu, svjesnu su i u HVZ-u.

Sigurnost nikad upitna

“Primjećuje se smanjeni interes dobrovoljnih vatrogasaca za obavljanje poslova sezonskog vatrogasaca tijekom požarne sezone, iako su u Državnom proračunu putem HVZ-a osigurana financijska sredstva za sufinanciranje plaća 1000 sezonskih vatrogasaca u iznosu od 660 eura po vatrogascu u mjesecu punog angažiranja u periodu od 1. lipnja do 30. rujna. Ostatak iznosa plaće sezonskih vatrogasaca osiguravaju jedinice lokalne samouprave za svoje područje, prenosi Poslovni.hr.

Razlozi smanjenog zanimanja počivaju u bolje plaćenim sezonskim poslovima u turizmu, kao i u težini i dinamici izvršenja vatrogasnih zadaća koje nije moguće predvidjeti tijekom požarne sezone”, izjavili su iz HVZ-a i napominju da će s ukupno 27 profesionalih vatrogasaca pojačati DVD-ove na Braču, Korčuli, Pelješcu i Mljetu.

“Mi smo uvijek spremni na sve, nekako se prilagodimo. Što se tiče sigurnosti naših građana i turista u priobalju, mislim da nikada nije ni bila upitna. Tu je hrvatsko vatrogastvo na zavidnoj razini i zaista valja pohvaliti HVZ da jako puno ulažu nabavku novih vozila i opreme.

No, problem je u nedostaku kadra. Nitko neće raditi za 800, 900 ili 1000 eura kad kao primjerice konobar može zaraditi puno više”, napominje Šime Ćuzela-Papata, predsjednik Odbora vatrogastva Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Planom rasporeda zapošljavanja po vatrogasnim postrojbama kroz sufinanciranje iz proračuna planirano je zaposliti do 1131 sezonskog vatrogasca, pojašjavanju iz HVZ-a i dodaju da je operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama službeno s radom počelo 11. lipnja.

Ćuzela-Papata napominje da je nekada za prijem u službu znalo biti po 90 kandidata, a danas ih se pojavi dvadesetak.

Opasno, a plaća mala

“Kolege iz Dalmacije kažu da nema dovoljno ljudi jer nitko ne želi raditi tako opasan posao za malu plaću. Meni kao vatrogascu i sindikalistu najviše smeta što se jako malo ulaže u materijalna prava profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca”‘, naglašava Ćuzela-Papata.

Problema s radnom snagom ima i u još jednom sektoru ključnom za efektivno i brzo gašenje požara. Naime, mehaničari i zrakoplovnih tehničari su deficitarno zanimanje, a iz Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) nam kažu da uprava čini sve što može kako bi poboljšala njihov status i plaće.

“Od početka godine svim zaposlenicima ZTC-a plaća je povećana za 20 posto, a dodatno povećanje plaća dobilo je ključno osoblje u servisu koje radi direktno na zrakoplovima. Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, kojim su poboljšanja materijalna prava radnika.

Preduvjet za podizanje plaća stvoren je povećanjem cijene sata rada za održavanje zrakoplova, koji je postignut potpisivanjem novog Ugovora o održavanju ZTMS-a i TMS-a s Ministarstvom obrane RH.

Naime, cijena sata rada posljednjih 12 godina nije značajno podizana. Prepoznavši tu problematiku, ministar obrane je početkom veljače potpisao novi ugovor. Time je omogućeno približavanje cijena sata rada onima u okruženju i stvoreni su uvjeti za podizanje plaća i ostalih materijalnih prava radnika”, kažu iz ZTC-a.

Sličnom rješenju i za svoje kolege nada se i sindikalist Ćuzela Papata: “Financijska injekcija države, uredni i kvalitetni propisi HVZ-a koji će propisati neka materijalna prava, uz obrazovanje koje treba propisati, ključ su rješenja za vatrogasni kadar.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!