Tko će s kim? Traju pripreme za izbore: “Kad idete u ovako veliku koaliciju, imate brdo problema”

Vijesti 07. ožu 202421:58 0 komentara

Za točan datum izbora čeka se predsjednik države. On pak čeka vladajuće da odluče kada će raspustiti Sabor. Vladajući još nisu odlučili. U Saboru je danas zakolala informacija da bi se raspuštanje parlamenta moglo dogoditi već sljedeći tjedan. U svakom slučaju, vremena za dogovore i pregovore u kojoj formaciji izaći na izbore nema previše, iako svi tvrde: za izbore spremni!

Zastupnici broje sitno. U ovom sazivu i na istoj adresi najviše do 22. ožujka. Sabornica je sve praznija, a politička temperatura sve viša, koju dodatno zagrijavaju spekulacije da bi se raspustili i prije 22., možda već sljedeći tjedan:

“Ovo je već neozbiljno postalo. Neozbiljno je postalo što se toliko čekalo s time kada će doći do raspuštanja i onda kad ga je najavio nije u stanju reći kojeg će to dana biti”, kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Na što koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak smiruje lopticu: “Puno toga ovisi o tome hoće li sve biti spremno u smislu administrativnih i birokratskih procedura vezanih uz produženje mjera za plin. To nam je izuzetno važno, da se produže mjere vezane uz gospodarstvo, ali sve je moguće, svima nam to odgovara.”

Grbin ne želi nametati “maksimalističke zahtjeve”

Možda ne baš svima. Lijevo-liberalni savez predvođen SDP-om tek se treba dogovoriti gdje će točno zajedno na izbore. I to neće biti lak zadatak.

SDP-ov Peđa Grbin ne želi nametati ono što naziva “maksimalističkim zahtjevima”. “Kad nas je toliko onda moramo razgovarati…”

I razgovara se, iako ima nezadovoljnika i među strankama i unutar pojedinih stranaka.

Problema je svjesna i Anka Mrak Taritaš: “Kad idete u jedno ovako veliku koaliciju, imate brdo problema i s tim morate računati. Najlakše vam se i u životu i u politici duriti, ljutiti i reći s kim nećemo, ali idemo vidjeti kako hoćemo i pod kojim uvjetima, mislim da je to puno važnije.”

Katarina Peović iz Radničke Fronte poziva kolege da budu afirmativni i realni. “To su zahtjevni pregovori, to je sigurno, ono što želim pozvati sve kolege da budu afirmativni, da budu realni.”

No, vremena nema puno. Oporba je tražila izbore, ali malo toga je spremno.

Benčić odlučna, Petrov pozdravlja lijevu Vladu, ali samo ako…

“Ne razumijem kako bi se kasnilo. Mi smo s predkampanjom počeli već rano. Izborne liste se sigurno ne predaju sutra. Svi smo jasno rekli, mi smo jasno rekli u šestom mjesecu lani rekli kako izlazimo na izbore”, izjavila je Sandra Benčić.

Liste nisu gotove ni u vladajućoj većini. I tamo razgovori s partnerima manjih stranaka tek trebaju početi.

Most nema točkaste brige. Svejedno im je i kada će se raspustiti Sabor. Uvjereni su da će baš oni odlučivati o budućoj Vladi. Što ako ona bude lijeva?

Čini se da Boži Petrovu ne bi smetalo: “Tko god želi doći i graditi ovu državu bez nepotizma, bez korupcije, temeljenu na obiteljskim vrednotama, temeljenu na slobodnom tržištu, takvi su dobrodošli, pa tko voli, nek izvoli.”

Hoće li Grbin i ekipa morati prigrliti Most, sada je još daleka briga. Puno posla imaju i prije samih izbora.

N1 pratite putem aplikacija zAndroid | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!