Tko je kriv? |vana Kekin: “Na pregled dječjeg psihijatra čeka se 350 dana”

Vijesti 13. velj 202319:33 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Predsjednica Nove ljevice Ivanka Kekin gostovala je u N1 Newsroomu gdje je govorila o državnoj odvjetnici Hrvoj Šipek, problemima u hrvatskom zdravstvenom sustavu, sjednici o transrodnim osobama, kao i o nastavku slučaja Zambija.

Kekin naglašava koliko je velik problem zanemarivanja mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj.

“Od početka pandemije smo upozoravali da pritisak koji je stavljen na djecu i mlade u periodu pandemije toliko jak da je nemoguće da neće imati odjeka. Ministru to nije bila bitna tema. Nemamo stručnjaka u javnom sustavu, ne školujemo dovoljno psihologa… Na pregled dječjeg psihijatra čekate 350 dana. Samo jedna bolnica je specijalizirana za takve poremećaje i to samo u Zagrebu. Ministar je ostao gluh na naša upozorenja. Za rješavanje tog problema nema političke volje. Kad se ne bavite problemima mentalnog zdravlja djece, oni ne nestanu, samo se produbljuju i u odrasloj dobi postaju teže izlječivi.”

Kad je riječ o tematskoj sjednici Odbora za obitelj i odbora za zdravstvo koju je Kekin napustila zbog toga što je bilo rečeno na sjednici prošloga tjedna, a potom ju je Udruga hrvatska mati prijavila Hrvatskoj liječničkoj komori, kaže: “Danas kad sam to vidjela rekla sam da će moj jedini kometar na tu prijavu biti – ŠČ! Prvo, tematsku sjednicu koju su organizirala dva odbora koja su baratala s izmišljenim brojkama i izmišljenim dijagnozama poput problematike spolne orijentacije. Također, sjednica je bila organizirana na način da su najviše vremena za govorenje imali ljudi koji se temom transrodnosti kod mladih nisu nikad u životu bavili, niti pet minuta. Mislim na Hermana Vukušića i Željku Markić, i tako dalje. Nismo samo mi kad smo to shvatili izašli sa sjednice, izašli su stručnjaci koji se bave tom djecom.”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!