Tko je od saborskih zastupnika bio najaktivniji, a tko se rijetko javljao?

Vijesti 22. lip 202209:42 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Mjesec dana prije druge godišnjice konstituiranja aktualnog saborskog saziva, Mostov Miro Bulj zastupnik je koji se najviše puta javio za riječ, čak 1330 puta.

S više od po tisuću javljanja slijede ga zastupnice Marija Selak Raspudić (Most, 1265 puta), Anka Mrak Taritaš (Glas, 1221) i Dalija Orešković (Centar, 1010).

„Mene je izabrao narod i moja je obveza biti na raspravama“, neizravno odgovara Bulj na upit je li ponosan što je najaktivniji.

Bulj: Dajem maksimalno od sebe

„Izabrao me narod, u Saboru maksimalno dajem od sebe, želim povećati vidljivost problema i potreba Sinja, Cetinske krajine, Zagore i cijele 9. izborne jedinice“, ističe Bulj koji je od prošle godine i gradonačelnik Sinja, pa više ne može svaki dan biti u Saboru.

Budem svaki tjedan dan-dva, kaže i priznaje kako su mu 24 sata malo da odradi sve obveze koje ima kao gradonačelnik i zastupnik.

Kaže i da se za saborske rasprave „priprema puno“, da o svim temama o kojima raspravlja kontaktira ljude koji o temi znaju više.

Ako se radi o radničkim pravima razgovarat ću sa sindikatima, o poljoprivrednom zemljištu sa poljoprivrednicima, objasnio je.

Kritičan je prema kolegama koji su rijetko u sabornici.

„Neke vidim na saborskom hodniku samo kad je glasovanje, pa tek kad uđu u sabornicu shvatim da su zastupnici, a ne saborsko osoblje“.

Ipak, konstatira kako narod bira zastupnike i ocjenjuje njihov rad.

Mrak Taritaš: Žene su vrijedne i dobro se pripreme

Mrak Taritaš nije iznenađena da su među četvero najaktivnijih tri zastupnice.

„Karakteristika je nas žena, neovisno jesmo li u politici, u realnom sektoru, u javnoj upravi, da smo vrijedne i da se dobro pripremamo i to pokazuje i saborska statistika“, izjavila je.

O samoj statistici ima određenu zadršku. Smatra da se ne može staviti znak jednakosti između javljanja u ime kluba ili pojedinačne rasprave i replike ili povrede Poslovnika.

Po meni su najaktivniji zastupnici koji govore u ime kluba ili pojedinačno raspravljaju, ističe zastupnica.

Tvrdi da dijelu zastupnika priprema nije preduvjet za raspravu. Jedan je kolega ušao u sabornicu, pitao o čemu se raspravlja, nije, dakle, znao što je na dnevnom redu, ali se svejedno javio za riječ, kazala je, ne želeći otkriti o kome se radi.

Tko je još na popisu najaktivnijih?

Na popisu deset najaktivnijih zastupnika su i Katarina Peović (RF, 890), Željko Pavić (Socijaldemokrati, 879), Marijana Petir (NZ, 745), Josip Borić (HDZ, 739), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati, 668), Sandra Benčić (Možemo, 667) te Andreja Marić (SDP, 620 javljanja).

Od 22. srpnja 2020., kada je konstituiran 10. saborski saziv zastupnici su se za riječ javili ukupno 32.000 puta, uglavnom kako bi replicirali (12.000 puta) ili odgovorili na repliku (6900 puta).

U ime klubova govorili su 6500 puta, pojedinačno 2700 puta.

Od deset navedenih zastupnika, po broju replika prednjače Pavić (457) i Mrak Taritaš (446), a na replike su najčešće odgovarali Borić (345) i Mrak Taritaš (310).

U ime kluba, najčešće su govorili Orešković (302) i Mrak Taritaš (268), a najviše pojedinačnih rasprava upisali su Bulj (134) i Mrak Taritaš (127).

Tko se rijetko javljao?

U dvije godine, u kojima je uvjete rada u Saboru diktirala i pandemija koronavirusa, pa jedno vrijeme svi zastupnici nisu mogli sjediti u sabornici, dio zastupnika nije bio tako aktivan.

Među desetero onih koji su se za riječ javili 20 i manje puta su zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek (20) i Ermina Lekaj Prljaskaj (16), HDZ-ovi Darko Sobota (16), Ivan Budalić (10), Mato Čičak (7).

Po tri su se puta javili Goran Dodig (HDS) i bivši SDP-ov, a sada nezavisni Vinko Grgić, po dva bivši SDP-ov, a sada nezavisni Stjepan Kovač te HDZ-ova Magdalena Komes i SDSS-ov Boris Milošević.

No, kod Komes i Milošević treba napomenuti da su u Saboru nepuna dva mjeseca, Milošević se vratio iz Vlade u kojoj je bio potpredsjednik, a Komes je ušla kao zamjena Marinu Piletiću koji je postao ministar.

Treba napomenuti i da se, u skladu s Poslovnikom, predsjedniku Sabora ne broje podaci o raspravama.

Do kraja redovne saborske sezone, 15. srpnja, navedeni se pokazatelji mogu promijeniti.

Pripremila Marija Udiljak

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!