Tko u Hrvatskoj istražuje dojave o bombama? U priču se uključio i Europol

Vijesti 17. lip 202220:41 > 20:51 1 komentar
Slaven Branislav Babic/PIXSELL/Ilustracija

Sinoć u Zagrebu ponovno lažna dojava o postavljenoj bombi u jednom trgovačkom centru. Policija ga je ubrzo evakuirala i intenzivno radi na pronalaženju krivca. Prošli vikend policija je zaprimila čak 11 dojava o bombama u više trgovačkih centara.

Policija je i jučerašnju dojavu o mogućoj prijetnji shvatila krajnje ozbiljno i na ovim slučajevima intenzivno radi. Srećom, opet je utvrđeno da je dojava bila lažna. Iz policije poručuju – riječ je o kaznenom djelu lažne uzbune – za koje prijeti kazna zatvora do 3 godine.

“Također, možemo potvrditi da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za provedbu zakona u inozemstvu putem međunarodne policijske suradnje”, priopćeno je iz PU zagrebačke.

Učestale dojave o bombama u posljednje vrijeme – i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

“Policija i Sigurnosno-obavještajna agencija u Hrvatskoj svakako bi morale ući u trag počinitelju. Nije jednostavno, ali u suradnji s ovim zemljama koje su također mete, dakle susjednim državama, treba imati otvorenu operativnu suradnju, ući zajednički u različite predmete i vidjeti može li se naći nekakva poveznica”, istaknuo je stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila za HRT.

Kad je riječ o dojavama problem je što nema nekog pravila

Cvrtila kaže – problem je što, kada je riječ o dojavama, nema nekog pravila.

Kada bi se nakon dojave dogodila eksplozija, tada bi se to smatralo terorističkim činom.

“Meni se čini, obzirom da ne možemo naći nekakvu logičku poveznicu, da se radi ili o maloljetniku željnom avanture ili eventualno o psihički bolesnoj osobi”, ističe Cvrtila.

“No koliko god ove prijetnje bile česte, sigurnost u Zagrebu u odnosu na ostale europske gradove na visokom je nivou”, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

U svakom slučaju riječ je o neodgovornom i kažnjivom ponašanju koje unosi nemir, troši sigurnosne resurse, a i stvara gubitke trgovcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare