Ukidanje prireza: Prava reforma ili politička smicalica HDZ-a prije izbora?

Vijesti 28. svi 202309:28 0 komentara

Novinari Goran Penić (Jutarnji list) i Mladen Sirovica (HRT) komentirali su u Točki na tjedan aktualne teme.

Porezna reforma

Penić kaže kako se svako porezno rasterećenje mođe nazvati reformom, ali ovo bi više bile izmjene u poreznom sustavu. Vlada je odlučila ukinuti prirez, preuzeti na sebe plaćanje dijela doprinosa i podiizenja blago osobnog odbitka.

“Nama se približavaju izbori. Vlada, Plenković i HDZ su odigrali političku smicalicu i kažu da oni omogućavaju da svima rastu plaće, a zločesti gradonačelnici će to uzeti”, govori Penić.

Sirovica dodaje da je dosta problematično da  se ovo radi u izbornoj godini i lokalni čelnici bi i po cijenu stabilnosti mogli odlučiti da ne dižu porez na dohodak jer to može biti kontraproduktivno prije izbora. Građani neće na dizanje stope porezna na dohodak gledati blagonaklono. Imamo prevelik broj lokalnih jedinica i dio njih je neodrživ, a u nekoj situaciji bi ovakav sustav mogao biti dodatno problematičan.

Penić smatra da je svako rasterećenje rada dobro. “Kad govorimo o ovom predizbornom dijelu, čujte, svako voli vidjeti da mu je plaća veća. Država ne može reformama značajno povećati plaću, to se nikada neće dogoditi”, govori. Dodaje da se država proteklih godina odricala značajnih iznosa smanjivanjem PDV-a pa se nije ništa dogodilo. Porez na dobit imamo među najnižima u Europi i Penić smatra da je država napravila jedino što je mogla.

Sirovica kaže da ovo nije dobro za mirovinski sustav, ali da je 40 eura veliko povećanje plaće ljudima s minimalnom plaćom. “Naš mirovinski sustav ima bitno dublje probleme od toga. Činjenica je da je tu ogromna rupa i neće se tako skoro smanjiti. Državi će se tih 40-ak eura vratiti u proračun kroz PDV. To su ljudi koji nisu u mogućnosti štediti”, objašnjava Sirovica.

On objašnjava i da su zagrečke gradske vlasti prebrzo i neprimišljeno reagirale na najavu ukidanja prireza te da su u Gradu prvo trebali provesti analize i tek onda javno istupiti.

Nove izborne jedinice

HDZ-ov prijedlog novih izbornih jedinica izazvao je buru u oporbi.

Penić kaže kako se išlo samo u prekrajanje izbornih jedinica, na traženje Ustavnog suda, a ne u izbornu reformu, “Oni su to formalno ispunili, nigdje ne prelazi tri posto to izborno odstupanje, ali temeljeno je na napuhanom broju birača”, govori.

Sirovica dodaje da je načelno ispoštovano to da svaki glas vrijedi podjednako. “Mislim da u ovom sustavu gdje imamo 10 izbornih jedincia i 14 zastupnika po izbornoj jedinici ne možemo izbjeći te neke nelogičnosti koje se događaju. Kako će Ustavni sud odlučiti, to je uvijek pitanje. Znamo da i oni često imaju odluke koje nisu unisone”, kaže.

Na pitanje zašto je važno imati baš 10 izbornih jedinica, Penić kaže da bi i za HDZ bilo previše da ide u takvu reformu. “Kažu da nema vremena, ali imali su, osam godina su na vlasti. Trebali ti tražiti neki širi konsenzus u društvu, a to bi im bilo problematično. Ovako su napravili kozmetičku promjenu, oporba će se malo buniti, mi ćemo reći da nije u redu… Što i treba reći jer je sve bilo netransparentno”, govori.

Sirovica smatra da ovakav sustav neće utjecati na izbore i da je puno problematičniji od oblika izbornih jedinica registar birača. Sve ostalo su, kaže, kozmetičke promjene.

Pedofilija u Crkvi

Govoreći o pedofiliji u crkvenim redovima, Sirovica kaže da je nadbiskup Mate Uzinić usamljen u svojim pokušajima. “U Crkvi postoji dugačak, premalo istražen track record tog nasilja nad maloljetnicima. Svakako je dobro da se, barem preo Uzinića, takve stvari počinju raščišćavati i o njima govoriti. Imamo cijeli niz problema vezano za zastaru. Čini se da se to neće uspjeti procesuirati. Trebalo bi ići u zakonske izmjene da se to riješi i da za takva katastrofalna djela nema zastare”, govori Sirovica.

Penić kaže kako su došli do saznanja da je Uzinić prijavio slučajeve DORH-u četiri mjeseca po preuzimanju dužnosti te da ne vjeruje da je on išao u zataškavanje. “Nekako mi se ovaj njegov nastup čini iskren, neglumljen. Je li uvjetovan Nacionalovim napisima…”, govori. Dodaje da se imenovanjem Dražena Kutleše počelo nešto događati u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, a podsjetio je i na njegov prvi potez kao zagrebačkog nadbiskupa. “Možemo očekviati neke nove vjetrove u Crkvi u Hrvatskoj”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!