Todorićev odvjetnik otkrio što bi se moglo dogoditi u slučaju Agrokor: “Ovo više ne može biti dokaz”

Vijesti 04. sij 202419:05 0 komentara

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, bio je gost N1 Dnevnik kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je komentirao zahtjev glavne državne odvjetnice za zaštitom zakonitosti u slučaju Agrokor. 

Podsjetimo glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podigla je pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju Agrokor, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim. Na to se osvrnuo i Fran Olujić.

“Ne mogu reći da smo iznenađeni jer je DORH ranije objavio da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od glavne državne odvjetnice, Zlate Hrvoj Šipek, tražilo podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Iz priopćenja kojeg su objavili vidim da je argumentacija na koju se pozivaju posve jednaka argumentaciji koju su iznosili na optužnom vijeću i u žalbi protiv odluke optužnog vijeća o izdvajanju vještačenja kao nezakonitog dokaza. O žalbi je odlučio Visoki kazneni sud i tu žalbu odbio tako da je ova odluka pravomoćna”, objasnio je odvjetnik.

N1

“Imali su pravo podići zahtjev za zaštitu zakonitosti, a zahtjev i podiže glavni državni odvjetnik. Mislim da je ta argumentacija na koju se pozivaju potpuno promašena, oni tvrde da se ta odredba može odnositi samo na osobu koja je zaposlenik istog tog trgovačkog društva, a ovdje nije riječ o osobi koja je zaposlenik trgovačkog društva, ali je riječ o trgovačkom društvu odnosno KPMG-u Poljska, a onda i KPMG-u Hrvatska, koje je bilo na platnoj listi stranke u postupku”, dodao je Olujić.

Odvjetnik je rekao da takva situacija od samog početka pobuđuje sukob interesa.

“Osoba koja bi po svemu trebala biti neovisna, koja je tu da sudu da stručna znanja koja sud sam po sebi nema, radi za jednu od stranaka u postupku, to je nešto nečuveno “, rekao je odvjetnik.

Olujić je objasnio hoće li ovaj potez Državnog odvjetništva i Zlate Hrvoj Šipek utjecati na zakazano ročište.

“Ne bi smjelo imati utjecaja jer čak i ako bi Vrhovni sud usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti to ne može izravno utjecati na postupak jer je Zakonom o kaznenom postupku izričito propisano da zahtjev za zaštitu zakonitosti koji se ne podnosi u ime okrivljenika, a to je ovaj zahtjev za zaštitu zakonitosti, i ako bi bio usvojen ima samo deklaratoran karakter”, kazao je odvjetnik.

“Ni pod kojim uvjetima se ovo vještačenje ne može vratiti u spis i opet postati zakonitim dokazom”, dodao je.

Dodao je da je zahtjev za zaštitom zakonitosti pokušaj spašavanja pozicije odgovornih ljudi u Državnom odvjetništvu.

“Oni su i doveli do situacije u kojoj je vještačenje koje je plaćeno milijun i 200 tisuća eura proglašeno nezakonitim dokazom”, kazao je Olujić.

Rekao je i što bi se moglo dogoditi na sljedećem ročištu u slučaju Agrokor.

“Najrealnije je da će optužno vijeće vratiti Državnom odvjetništvu optužnicu na doradu”, kazao je Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!