Tolle: Naši zakoni nisu toliko loši, problem je implementacija

Vijesti 22. ruj 202218:53
sud, presuda, čekić, sudnica, suđenje
Pixabay/Ilustracija

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle govorila je za Newsroom o nasilju nad ženama.

Za priopćenje Državnog odvjetništva u kojem tvrde da će se stvari promijeniti, Tolle kaže da je to nedovoljna jasna izjava za javnost.

vezana vijest

“Ne znam što možemo očekivati. Previše puta smo čuli da će se nešto učiniti i promijeniti pa se nažalost ništa nije pomaklo s mjesta”, smatra.

Ističe kako joj je puno važnije ono što je rekao ministar pravosuđa Ivan Malenica – “da ćemo analizirati postojeći zakone, vidjeti što možemo učiniti, podići kazne za zlostavljače,…”.

“Prvi put sam imala dojam da nas se čuje. Prvi put čujem jednog ministra da govori drugačijim vokabularem, da kaže žena koja je preživjela nasilje, a ne žrtva te koristi i riječ nasilnici”.

Ne možemo, dodaje, na isti način tretirati počinitelja nasilja i žrtvu. Žrtva što god rekla i učinila ne može biti kriva za nasilje”, poručuje

Već najmanje 20 godina ljudi se, kako kaže, educiraju u sustavu. “Po kojem programu, je li taj program dovoljno dobar da ovakvo postupanje? Nije dobar za žene i djecu, zato i raste stopa femicida”, tvrdi.

Komentirala je i izjavu općinske državne odvjetnice u Gospiću Tatjana Šimunić Adamović koja je rekla: “Kud bismo došli kad bismo pritvarali sve obiteljske nasilnike?”.

“Neki zatvori jesu pretrpani, ali imaju slobodnih kapaciteta”

Smatra da je ta izjava skandalozna i nedopustiva te tvrdi da ima mjesta u zatvorima.

“Neki zatvori jesu pretrpani, ali imaju slobodnih kapaciteta. Zašto se zlostavljača sankcionira javnim radom ili samo uvjetnom kaznom, zašto ne dobivaju maksimalne kazne, zašto im se govori da ako odeš na psihosocijalni tretman ne moraš u zatvor? Pojavi se samo nekoliko puta i nikom ništa. Može psihosocijalni tretman, ali u uvjetima gdje zlostavljač odslužuje svoju zatvorsku kaznu”, objašnjava.

“Žene ne žele biti vječno otvorena meta, ne žele biti ubijene”, poručuje.

Nasilnici žele, kako kaže, u socijalnom krugu zdržati imidž gospodina, čovjeka koji je ljubazan. Ako se sazna da je zbog nasilja nad ženom i djecom sankcioniran zatvorom, neće imati taj imidž. Pa bi jako dobro razmislili, jer će imati svijest da će biti sankcionirani, smatra.

To nije otkrivanje tople vode, dodaje. Tako je u Americi, od kad su nasilnike počeli zatvarati, rapidno je palo nasilje za 38 posto.

Nada se da će s ministrom Malenicom koji, kako kaže, pokazuje da razumije problem u tome uspjeti. Naši zakoni nisu, navodi, toliko loši, ali postavlja se pitanje zašto se štiti nasilnik, a ne žena koja je doživjela nasilje.

“Problem je implementacija i promjena moždanih vijuga.  Da ti zakoni imaju sankcije za one koji ne čine ili ne čine dovoljno u zaštiti, natjeralo bi ih da čine drugačije”, zaključuje Neva Tolle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.