Tolušića ispitali europski tužitelji, danas odluka o istražnom zatvoru

Vijesti 08. srp 202206:58 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Tomislav Tolušić ispitan je u četvrtak u zagrebačkom uredu europskog tužitelja, a njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro zatražiti istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova ministra osumnjičenog za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici.

Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić izjavio je Hini da je njegov branjenik detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja i negirao krivnju te da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je Tolušić nakon ispitivanja vraćen policijskom pritvorskom nadzorniku, najvjerojatnije u petak ujutro zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Europski tužitelji se o tome još nisu oglasili, a ukoliko EPPO zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Prije Tolušića ispitan je zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc koji je po nalogu EPPO-a, zajedno s Tolušićem, uhićen u četvrtak ujutro u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste.

Ferencov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da je njegov branjenik porekao krivnju te iznio kratku obranu, ali i da bi Ferenc sutra trebao biti ispitan na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama Tolušića istražitelji sumnjiče da je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu morao financirati sam. Tolušić je pritom, prema pisanju Jutarnjeg lista, lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje bespovratnih sredstava.

Tolušića sumnjiče i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade, lažno predočavajući da se radi o oranici bez nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

Policija i EPPO ranije su, ne otkrivajući identitete, potvrdili da su Tolušić i Ferenc uhićeni zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru.

EPPO je izvijestio i da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je danas zanijekao krivnju prilikom ispitivanja u Uskoku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!