Tomašević: Centar je čišći nego ikad. Imamo podmetanja, iznutra, izvana…

Vijesti 05. lis 202221:16
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Peti je dan novog načina odvajanja otpada u Zagrebu. Iako je za kršenje pravila izdana samo jedna kazna od 700 kuna u centru grada, a izdano 70-ak upozorenja - to ne znači da su kante s ulica preko noći nestale niti da su se svi oboružali plavim vrećicama.

Prodano je 600 tisuća paketa, a više ih nema nego ima na policama trgovina, posebno onih najjeftinijih.

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića novinarka RTL-a pitala je kamo baca četkicu za zube.

“U miješani otpad ili reciklažno dvorište. Čistim li tubu od paste za zube? Ne, ali bih trebao. Bacam je u miješani otpad. Odvajam najviše što mogu”, kazao je te dodao da ima plave vrećice.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje gdje ih je nabavio kazao je da ih je kupio na vrijeme. “Počele su se prodavati dva tjedna prije zato da ne bi bila situacija da u zadnji čas bude situacija kao u zadnjih nekoliko dana, da bude navala na trgovine”, rekao je.

Komentirao je i je li trebalo sustav pripremiti ranije.

“Prodano je gotovo 700 tisuća paketa, gotovo 7 milijuna vrećica u dva tjedna. Na više od 500 trgovačkih prodajnih mjesta, na nekima od njih je nestašica, ali sve će se stabilizirati do kraja tjedna. Ljudi kad kupe paket neće trebati svaki dan kupovati vrećice, stabilizirat će se sve do kraja tjedna i svi će moći kupiti sve veličine vrlo skoro”, kazao je Tomašević.

Tomašević je kazao da kad se vide sve kritike koje su bile zadnjih tjedana, da se ništa od svega što se kritiziralo nije dogodilo.

“Centar grada je čišći nego ikad. Trenutno je u nekoliko dana maknuto nešto više od pola kanti iz centra, uredno se građani drže pravila od 8 do 10 navečer, mislim da smo dobili puno čišći centar grada bez kanti i spremnika što veliki dio građana podržava”, kazao je.

Na pitanje što ako ovaj model padne na Visokom upravnom sudu s obzirom na prijavu jedne udruge, odgovorio je:

“Radi se o udruzi koja je registrirana nekoliko dana nakon što sam stupio kao gradonačelnik na vlast, koja nije provela niti jedan projekt, koja je pokrenula spor na Visokom upravnom sudu 7 mjeseci nakon što je Skupština donijela odluku i napravila nekoliko dana prije nego je novi model stupio na snagu. Imamo podmetanja iznutra, izvana. Najdraži su mi iz oporbe koji su bili na vlasti ili blizu vlasti, 20 godina nisu ništa promijenili oko otpada u Zagrebu, a sada se prave pametni”, kazao je.

Komentirao je i tko mu smješta u vlastitim redovima.

“Nisam spomenuo sabotažu s Jadranskim mostom nego stručnjaci. Rekao sam da je to bilo neodgovarajuće rješenje za privremenu prometnu regulaciju i dao sam nalog da se u roku tjedan dana popravi. Ne mislim da je bila sabotaža nego katastrofalno napravljen posao. Imate sustav od preko 20 tisuća zaposlenika u svim gradskim poduzećima, sustav koji je građen po jednom modelu 20 godina i imate ljude u njemu kojima ne odgovaraju promjene koje uvodimo, transparentnost, da se može zapošljavati bez stranačke iskaznice, prijave nepravilnosti oko korupcije i promjene. U svakoj promjeni onaj tko je imao koristi od toga, posebice od nereda i kaosa u gospodarenju otpada s promjenom će izgubiti taj status”, kazao je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar