Tomašević dijelio besplatni kompost: Red je da građane nagradimo za odvajanje

Vijesti 17. lis 202213:37 1 komentar
Anka Bilić Keserović / N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nazočio je podjeli besplatnog komposta građanima koji obrađuju parcele 15 gradskih vrtova.

Podjela komposta građanima u gradskim rasadnicima i kompostanama na Jankomiru, Markuševcu i Jakuševcu počela je još u četvrtak. Podjelu komposta u rinfuzi organizira podružnica Čistoća Zagrebačkog holdinga u suradnji s Gradom Zagrebom.

Nakon podjele komposta gradonačelnik je dao izjavu za medije.

VEZANE VIJESTI

“Drago mi je da možemo besplatno podijeliti kompost. Proizveden je na Jakuševcu. Sve ove fame da otpad ide na isto mjesto – ne ide. Nama je drago da taj kompost besplatno dijelimo. Jeftinije ga prodajemo svim poslovnim korisnicima. Kompost je prve kategorije, a bit će vrlo koristan za same korisnike vrtova. To je jedna lijepa priča. Nešto što je bilo biootpad postaje kompost. Na taj način štitimo okoliš”, rekao je Tomašević.

Potvrdio je da se situacija u kompostani stabilizirala već u petak. “Mislimo da je isto tako red da građane nagradimo za odvajanje otpada”, dodao je.

Najavio je izmjene u odvozu otpada. “Prvo ćemo smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno u obiteljskim kućama koje imaju svoje kante na svojim parcelama. Istovremeno jednom tjedno krećemo na odvoz plastike i papira”, kazao je Tomašević dodavši da će izmjena krenuti već ovoga tjedna.

Govoreći o dječjim vrtićima, Tomašević je rekao da trenutno imaju 20 prijavljenih projekata gradnje vrtića u Zagrebu za iduće tri godine. Osvrnuo se i na najavljeni prosvjed zaposlenika u dječjim vrtićima.

“U Zagrebu se državni pedagoški standard godinama krši. Jedan od prioriteta gradske vlasti je gradnja vrtića. Svjesni smo svoje obveze. Zapošljavamo cijelo vrijeme odgojitelje u postojećim vrtićima. Jasno nam je da ćemo morati povećavati i materijalna prava u dječjim vrtićima. To je isto nešto o čemu trenutno razgovoramo”, istaknuo je Tomašević.

Kazao je da Grad Zagreb ide s novim socijalnim mjerama koje će pratiti inflaciju. “Radimo proračun za sljedeću godinu. Imat ćemo mjere za socijalno najugroženije skupine, poklanjanje uređaja, žarulja i slično kako bi smanjili račune. Povećat ćemo novac i pakete tako da možemo obuhvatiti širi krug građana”, istaknuo je Tomašević.

Dotaknuo se i napisa o koaliciji HDZ-a i Možemo!.

“Sve je rečeno na tu temu. Koalicija Možemo! i HDZ-a nije. Kao gradonačelnik sam dužan surađivati sa svakom Vladom u interesu Zagreba. To nema veza s time da će biti ikakva koalicija Možemo i HDZ”, istaknuo je Tomašević referirajući se na nagađanja o koaliciji te dvije stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare