Tomašević: Mislim da ni Plenković nije zadovoljan obnovom, nego se pravi da je

Vijesti 25. sij 202112:12 > 13:512 komentara
Izvor: N1

Zastupnik Tomislav Tomašević iz redova stranke Možemo! u N1 Studiju uživo komentirao je obnovu Zagreba, poslijeratnu obnovu u Baniji te tko i u kakvim omjerima treba financirati obnovu na podučjima pogođenima prirodnom katastrofom.

Komentirajući činjenicu da Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnavljanje Zagreba i okolice, još nije odlučio hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba te da će tu odluku donijeti ovisno o tijeku obnove, Tomislav Tomašević kaže da obnova ne ide dobro, pa se odgovor na Vanđelićevo pitanje o kandidaturi nameće samo od sebe.

VEZANE VIJESTI

“Zanimljivo mi je ovo da će odlučiti o svojoj kandidaturi o tome kako će ići dalje obnova. Ne znam je li itko u ovoj državi ili gradu zadovoljan time kako je počela obnova, a ne vidim baš niti da je zadovoljan on. Iz te perspektive odgovor se nameće sam po sebi”, kazao je Tomašević.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Tomašević trenutno uživa najveću potporu u utrci za gradonačelnika Zagreba. “Kad idem od Sesveta do Gornje Dubrave, Donje Dubrave, doista su reakcije ljudi pozitivne. To me veseli više od bilo koje ankete”, istaknuo je Tomašević.

Međutim, ako ne prođe u drugi krug, podržat će bilo kojeg drugog kandidata od centra prema lijevo. “To je nešto što je dogovor oporbe od centa prema lijevo. Držat ću se toga, a i očekujem da se drugi drže”, kaže.

“Deset mjeseci nakon potresa mi i dalje nemamo skoro ništa napravljena od obnove u gradu Zagrebu. Ne znam kako Plenković može biti s time zadovoljan. Mislim da i nije, nego se pravi da je. To je najviše odgovornost države i provedbe zakona, budući da je država sama donijela program mjera kojim je definirala svu dokumentaciju koja je potrebna. Zbog čega je potrebno da građani obilaze državne šaltere zbog državne dokumentacije kako bi dobili potporu od te iste države”, kaže Tomašević te dodaje:

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče obnove javnih zgrada, to bi se trebalo financirati iz Fonda solidarnosti. Tim novcem se može financirati isključivo obnova javnih zgrada, ne privatnih. Što se obnove privatnih zgrada tiče, ona se treba financirati iz državnog i djelomično gradskog sporazuma. Brine me što se europski novac za obnovu javnih zgrada nije ni počeo koristiti. A imamo rok od 18 mjeseci da obnovimo sve javne zgrade. Jako sam zabrinut oko toga, 18 mjeseci je kratko vrijeme. Jako sam zabrinut da nam novac ne ostane neiskorišten”, istaknuo je Tomašević.

“Trebali bismo ići prema idealu da se obnova u područjima gdje se desila prirodna katastrofa financira 100 posto, jer se jednostavno radi o prirodnoj katastrofi”, kaže Tomašević.

“U poslijeratnoj obnovi obnovljeno je 150.000 objekata. To doista nije mali broj i doista se želimo uvjeriti da vidimo na kojem uzorku je bilo ‘fušareno’, gdje su bile nepravilnosti u postupku – javne nabave, projektiranja, ili u zakonskom okviru. Kakav god odgovor na to pitanje, mi ga moramo što prije imati”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar