Tomašević: Murali uklonjeni greškom, trebalo je ukloniti samo onaj s Praljkom

Vijesti 29. lis 202110:00 > 11:13 0 komentara
N1

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirao je uklanjanje murala posvećenog žrtvama Vukovara.

Prema njegovim riječima, mural je uklonjen greškom.

VEZANE VIJESTI

“Vijeće gradske četvrti je tražilo uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana. Ona je  proslijeđena komunalnom redarstvu, a oni su naložili HEP-u. Greškom su uklonjeni murali na trafostanici – i onaj 204. brigade i Dinamov i onaj posvećen žrtvama Vukovara. Ponovno je jučer oslikan mural žrtvama Vukovara. U tom smislu, to će biti ponovno legalizirano i to je to”, kaže Tomašević.

“Posebno mi je žao što se priča da je gradskoj vlasti smetao mural, a ranije sam još najavio da ću ići u Vukovar ove godine”, kaže Tomašević.

Podsjetimo, nakon uklanjanja murala, jučer navečer građani su se okupili kod trafostanice i izradili novi mural posvećen Vukovaru.

HEP: Postupili smo nalogu grada

Iz HEP-a su u petak priopćili da je Elektra Zagreb postupila sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

“Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje. HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati”, istaknuli su.

Napomenuli su da je Elektra izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama, između ostalog i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama “Bad Blue Boys” s kojima imaju dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara.

“Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet”, zaključili su iz HEP-a.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet je u četvrtak navečer pojasnio okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio “problematičan” jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice.

Igor Soban /Pixsell

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!