Tomašević: Nije došlo do smanjenja odvajanja otpada u Zagrebu

Vijesti 04. kol 202314:39 0 komentara
Jurica Galoić/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević demantirao je interpretacije izvješća Ministarstva gospodarstva istaknuvši da u 2022. godini nije došlo do smanjenja, nego do blagog povećanja odvajanja otpada u Zagrebu, dok je još veći rast odvajanja zabilježen ove godini.

“Zlonamjerno se interpretira izvješće ministarstva”, rekao je Tomašević u Sesvetama odgovarajući na novinarsko pitanje o izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i kritikama koje su mu ovih dana zbog toga uputili gradski zastupnici.

Među ostalima, zastupnik SDP-a Renato Petek naveo je kako je, prema podacima Ministarstva, stopa odvojenog prikupljanja u Zagrebu u 2021. godini bila 31,4 posto, a godinu kasnije 28 posto.

No Tomašević upozorava da se ne radi o padu prikupljanja, već o promijenjenoj metodologiji računanja stope prikupljenog odvojenog otpada.

“Prije se u to uračunavao i otpad koji je prikupljen na zelenim otocima, a od 2021. taj otpad ne ulazi u tu računicu”, istaknuo je Tomašević.

Do promjene metodologije došlo je u srpnju 2021. kada se promijenio zakon. Sukladno tome, podatak od 31,4 posto za 2021. je revidiran, pa je postotak za cijelu 2021. godinu po novoj metodologiji 27 posto, a za 2022. godinu 28 posto, pojašnjavaju iz Grada Zagreba.

U prvoj polovici 2023. prikupljeno 22,5 posto manje miješanog otpada

Tomašević je Istaknuo je i da će se pravi efekti novog modela naplate i prikupljanja otpada u Zagrebu, koji su uvedeni u listopadu 2022. godine, biti vidiljivi tek u cjelogodišnjem izvješću koje će ministarstvo objaviti sredinom sljedeće godine.

No, gledajući podatke o prvih šest mjeseci ove godine, količina odvajanja otpada raste.

Tako je u prvih šest mjeseci 2023., u usporedbi s istim razdobljem lani, u Zagrebu prikupljeno 22,5 posto miješanog komunalnog otpada manje. S druge strane, povećala se količina prikupljenih reciklanata – biootpada za čak 115 posto (sa 6349 tona na 13.636 tona), plastike za 61 posto, a papira za šest posto.

Osvrćući se na najavljeno pogoršanje vremena, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da su sve gradske službe u pripravnosti kako bi što spremnije dočekali najavljene oborine, zbog čega se u 12 sati održao i sastanak Stožera civilne zaštite.

Tomašević je u petak obišao radove na Muzeju Prigorja u Sesvetama, koji je u obnovi vrijednoj pola milijuna eura.

“Od toga je većina osigurana kroz Fond solidarnosti, a mali dio iz gradskog proračuna za one troškove koji nisu bili prihvatljivi”, rekao je Tomašević.

Poručio je da je to jedina muzejska institucija u najvećoj gradskoj četvrti, te najavio kako očekuje otvorenje obnovljenog muzeja u rujnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!