Tomašević: Novih 65 autobusa zamijenit će one dotrajale u ZET-u

Vijesti 22. stu 202213:22 0 komentara
Robert Anić/Pixsell

Novih 65 autobusa zamijenit će dotrajale autobuse u ZET-ovu voznom parku, istaknuo je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavljajući prvih 45 autobusa, koji su nabavljeni i sufinancirani iz EU-ova operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

“Ovi autobusi neće povećati vozni park, nego će zamijeniti stare koji imaju preko 20 godina, što je bitno za sigurnost u prometu i vozni red, kako bi se izbjegli nepredviđeni kvarovi”, rekao je Tomašević na predstavljanju novih autobusa u Podsusedu dodavši kako će preostalih 20 autobusa biti isporučeno do kraja godine.

Istaknuo je da se radi o završetku obnove voznog parka ZET-a na dizelski pogon te najavio da će sljedeća obnova parka ići na obnovljive izvore energije.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je vrijednost projekta 161 milijun kuna, od čega je iz EU fondova sufinancirano 85 posto bespovratnih sredstava.

#related-news_T

“U Zagrebu je ministarstvo financiralo rotor, obnovilo tramvajsku infrastrukturu, a do kraja godine potpisat ćemo ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja, koji će se financirati u cjelokupnom iznosu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti”, rekao je Butković.

Poručio je kako su vrata ministarstva uvijek otvorena za suradnju sa Zagrebom, kao najvećim hrvatskim gradom.

Za sada neće rasti cijene javnog prijevoza

Najavio je da je u sljedećoj perspektivi jedan od novih projekata dogovorenih između grada i ministarstva gradnja brze željezničke pruge prema Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Novi autobusi predstavljeni su u ZET-ovu pogonu u Podsusedu, a Tomašević i Butković obišli su ih zajedno s direktorom ZET-a Marijom Bogdanovićem i ravnateljem SAFU-a Draganom Jelićem.

Tomašević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da za sada nema odluke o povećanju cijena javnog prijevoza, no sve ovisi o tome kako će se kretati cijene u budućnosti.

“Grad Zagreb je apsorbirao inflaciju od više od 10 posto pa nije došlo do poskupljenja usluga, od domova za starije do javnog prijevoza. Međutim, to ne može ići u nedogled jer cijene i dalje rastu, shodno tome ćemo vidjeti koliko ćemo moći izdržati”, istaknuo je Tomašević.đ

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!