Tomašević: U trgovinama se ne kupuju samo vrećice, nego usluga odvoza otpada

Vijesti 01. lis 202209:14 2 komentara
N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u subotu da s prvim danom novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu počinje proces koji će trajati i da će "trebati vremena da se sve posloži" te je istaknuo da im nije u cilju kažnjavanje građana, već uvođenje reda.

“Danas ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti – danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada”, rekao je Tomašević u subotu.

Rekao je da se u trgovinama ne kupuje samo vrećica, nego i cijela usluga odvoza otpada. “Cijena vrećice predstavlja ustvari cijenu usluge”, rekao je Tomašević, dodavši da Zagreb zaostaje za europskim gradovima po pitanju odvoza otpada.

Prvi podzemni spremnik otvoren u Masarykovoj

Prvog dana novog modela sakupljanja komunalnog otpada, u Masarykovoj ulici otvorio je prvi podzemni spremnik, kojih će u centru grada do proljeća sljedeće godine biti 50-ak.

Istaknuo je da se Gradska uprava odlučila za model, koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju “ZG vrećica”, “jer je on najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna”.

Ponovio je kako novim modelom žele povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševcu, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju, plaćati manju cijenu usluge, te ukloniti spremnike na javnim površinama.

Tomašević se osvrnuo i na dezinformacije u medijima, istaknuvši da radnici Čistoće i komunalni redari, koji od sada imaju i zadatak provjeravanja drže li se građani nove odluke, neće otvarati sadržaj ZG vrećica. U njih je od danas jedino moguće odložiti miješani komunalni otpad, a građanima su dostupne po cijenama od 2, 8 i deset kuna, ovisno o litraži.

“Radnici Čistoće ni komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećice, to se radi isključivo ukoliko se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama. Ukoliko građani ne žele odvajati, to je njihov izbor, ali će plaćati veću cijenu jer će plaćati više vrećica”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da, iako je sada došlo do nestašice “ZG vrećica” u nekim trgovinama, jer su neki trgovački lanci naručili male količine vrećica, a s druge strane, to ne bi trebao biti dugoročni problem jer vrećica u proizvodnji ima dovoljno. “Prodano je više od pola milijuna paketa ZG vrećica. Veliki broj građana je u tom smislu spreman na novi sustav i hvala im na tome”, rekao je Tomašević.

Odgovarajući na pitanja novinara o navodima da same vrećice nemaju zapremninu koja na njima piše, Tomašević je istaknuo da je to dezinformacija, a da i svatko sam, ako želi, može provjeriti koliko litara stane u pojedinu vrećicu.

Vić: Neke cijene tipiziranih bokseva nisu realne, treba sakupiti više ponuda

Voditelj podružnice Čistoća Davor Vić osvrnuo se na cijene tipiziranih bokseva, koje trebaju nabaviti oni građani koji kante ne mogu držati unutar vlastitih smetlarnika, istaknuvši da su neke trenutne cijene nerealne.

Do sada je Grad izdao oko 200 rješenja za postavljanje tipiziranih bokseva na javne površine, a predstavnici višestambenih zgrada ih potom sami naručuju od ponuđača.

“Sada su se pojavili neki ponuđači koji nude više cijene. Ima i cijena od 200 tisuća kuna, netko radi sprdačinu od ovoga, ali to nisu realne cijene. Treba sakupiti više ponuda, i svatko može na takav način smanjiti cijenu tipiziranih spremnika”, poručio je Vić i dodao da je realna cijena u veljači za te boskeve bila oko 20 tisuća kuna.

Tomašević je poručio i kako se s kažnjavanjem građana zbog nepoštivanje odluke – krenuti postepeno.

“Podsjetit ću i ponoviti: nama kažnjavanje nije u cilju, nama je u cilju imati red u ovom gradu, imati veće odvajanje otpada i maknuti kante s javnih površina”, zaključio je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare