Tomislav Tomašević: Konsolidirani dug Zagreba 8,2 milijarde kuna

Vijesti 28. lis 202112:21 > 14:091 komentar
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u četvrtak kako su financijske analize pokazale da je konsolidirani dug grada 8,2 milijarde kuna, a dospjele obveze 860 milijuna kuna, istaknuvši da je to rezultat činjenice da je Zagreb trošio više novca nego što je imao.

Tomašević je podatak o konsolidiranom dugu grada iznio za govornicom Gradske skupštine na aktualnom satu, odgovarajući na upite oporbenih zastupnika.

“Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijuna. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a”, kazao je i dodao da, povrh toga, dospjele neplaćene obveze grada iznose 860 milijardi kuna.

Te je podatke Tomašević nabrojao odgovarajući zastupnicima oporbe, istaknuvši da je gradskim vlastima “dosta njihovog soljenja pameti”, nazvavši apsolutno licemjernima njihove kritike zbog neplaćanja dugova.

Konsolidirani dug jednak gradskim godišnjim prihodima

“Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu”, ustvrdio je Tomašević u izjavi novinarima i dodao da je dug grada jednak njegovim godišnjim prihodima.

Objasnio je da je takav iznos duga napravljen unatoč zakonskoj zabrani da dug prelazi više od 20 posto godišnjih prihoda.

“Zagrebački holding radi različite projekte za grad, vrtiće, garaže, stambene zgrade, koje onda unajmljuje Grad Zagreb i tako se prikriveno zadužuje”, istaknuo je.

Na pitanje kako misli grad izvući iz te situacije, Tomašević je izjavio kako su sve opcije na stolu, a da će detalji o promjenama biti prezentirani u sljedeća dva tjedna.

“Za sada ne bih ništa najavljivao unaprijed, apsolutno je sve na stolu da se izvučemo iz ove situacije”, poručio je i ocijenio da je za grad, od ukupnog duga, veći problem način njegovog servisiranja, odnosno kratkoročni dug koji uskoro dolazi na naplatu.

Tomašević je istaknuo da će grad, unatoč tome, funkcionirati, ali ga ne mogu ostaviti više s ovakvim modelom, što se tiče grada i gradskih poduzeća.

Grad još uvijek nije razmatrao uvođenje online nastave 

Upitan razmišlja li o uvođenju online nastave u školama zbog stanja s pandemijom, odgovorio je kako Grad još uvijek nije razmatrao da se nakon sljedećeg tjedna nastavi online nastava.

“Mislim da su to krajnje mjere i volio bih da ih se izbjegne”, poručio je i najavio da će se o svemu nastaviti konzultirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Aktualni sat sjednice Gradske skupštine obilježile su kritike oporbe upućene gradonačelniku, a uoči sata oporbeni zastupnici zahtijevali su da se rasprava o Holdingu održi na početku sjednice, što zastupnička većina nije usvojila.

Tomašević je potvrdno ogovorio na pitanje zastupnika Marijana Tomurada (Stranka rada i solidarnosti) hoće li Grad uspjeti ukloniti nagomilani glomazni otpad u Sesvetskom Kraljevcu do isteka roka za privremeno skladištenje.

“To skladište u Sesvetskom Kraljevcu se prazni od glomaznog otpada i trebalo bi  biti ispražnjeno u roku. Što se tiče drugih privremenih rješenja, analiziram ih dok ne dobijemo dozvole za drobilice”, rekao je.

Zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić uputio je gradonačelniku apel da u proračunu za 2022. od velikih financijskih rezova sačuva zagrebački Sportski savez i klubove, s obzirom da je nedavno izašao podatak kako je pretilo više od 30 posto djece u Hrvatskoj.

“Sportski savezi i do sada nisu mogli funkcionirati. S prijašnjim iznosom iz javnih potreba za sport, savezi i klubovi jedva su podmirivali obveze prvih osam mjeseci, a sada je upitan njihov opstanak”, apelirao je Jelić.

 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar