Tomašević: Ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti tražit će Skupština

Vijesti 26. ruj 202314:42 0 komentara
N1 / Ilustracija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će sa sljedeće sjednice Gradske skupštine biti upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa državno preuzimanje Kliničke bolnice Sveti duh, čiji je osnivač Grad Zagreb.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti tako bi se mogao tretirati kao zahtjev od predstavničkog tijela, pa se želi što prije dobiti odgovor, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu.

Rok za odgovor Ustavnog suda je li Zakon o zdravstvenoj zaštiti u skladu s Ustavom jest 30 dana, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije na Zagrebačkom velesajmu.

Naveo je da članak 129. Ustava propisuje da jedinice lokalne i regionalne samouprave obavljaju poslove koje se odnose na zdravstvo. No, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, bolnice čiji su vlasnici županije odnosno Grad Zagreb trebale bi od početka 2024. godine postati državne, uključujući i KB Sveti Duh, s čime se Grad Zagreb ne slaže.

Tomašević je istaknuo da je Grad u Sveti Duh u protekle tri godine uložio 40 milijuna eura.

Komentirajući najavu zagrebačkog SDP-a da će postati stroži koalicijski partner Možemo! u Gradskoj skupštini, Tomašević je rekao se on “nikada ne prepucava preko medija”.

“Vidio sam jučer njihove prijedloge oko programa, razgovarat ćemo s njima o tome na koalicijskim sastancima i vidjeti što se od toga može unaprijediti i implementirati, i što je od toga u skladu s našim predizbornim programom”, poručio je.

Prijave za stipendije Grada Zagreba od sada digitalnim putem

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će se prijave za stipendije Grada Zagreba od ove godine podnositi digitalno, što će ubrzati postupak evaluacije i dodjele stipendija.

“Prvi natječaj, onaj za učenike, objavljuje se 29. rujna, a prijava postaje moguća digitalnim putem kroz aplikaciju e-stipendije. Jednako vrijedi i za natječaj za stipendije studentima, koji će biti objavljen u listopadu”, istaknula je Dolenec.

Na pitanje novinara o optužbama oporbenog zastupnika Domovinskog pokreta Igora Peternela u Gradskoj skupštini, o tome da se u zagrebačkim vrtićima radi na uklanjanju vjerskih sadržaja iz odgojno-obrazovnih sadržaja za djecu, Dolenec je naglasila da vrtići imaju apsolutnu autonomiju oko kreiranja sadržaja za polaznike.

“Nikakva uputa u tom smislu nije išla od strane nadležnom gradskog ureda vrtićima”, istaknula je Dolenec. U gradu postoje vrtići koji imaju vjerske programe koji provode svoje aktivnosti.

“Što se tiče cjeline zagrebačkih dječjih vrtića, oni imaju autonomiju kako rade svoje aktivnosti. Mi nikada nismo slali jednoznačnu uputu da li se neki običaj obilježava i na koji način. Ono što nam je stalo jest da se djeca svih vjeroispovijesti osjećaju ugodno u vrtićima i da tako provodimo gradske programe”, poručila je Dolenec.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pozvao je građane da se odazovu pozivu za uklanjanje grafita s pročelja zgrada,  koji je objavljen. Njime se vlasnicima i suvlasnicima zgrada nudi stopostotno financiranje uklanjanje grafita te sufinanciranje postavljanja kamera na pročelja zgrada, kako bi se spriječilo daljnje narušavanje gradskih pročelja.

Tomašević je u utorak najavio večerašnje otvaranje sajmova Ambienta, ArhiBau.hr, Hotel&Amp, Gastroteh, Zagreb Design Week i Art Zagreb, koji se od Zagrebačkom velesajmu održati u narednih šest dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!