Tomašević: Odluka o mjeri roditelj-odgojitelj je pravedna, dobra i efikasna

Vijesti 09. pro 202113:21 > 15:24 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u četvrtak da će se još jednom sastati s predstavnicima roditelja-odgojitelja, istaknuvši kako gradske vlasti i dalje smatraju da je revizija te mjere pravedna, dobra i efikasna iz perspektive proračuna.

Tomašević je novinarima izjavio kako će u daljnjim razgovorima s korisnicima te mjere prvo čuti što imaju za reći, rekavši kako su u Gradu razumjeli njihovu perspektivu.

“I dalje smatramo da je ovakva revizija mjere roditelj-odgojitelj, na način da se smanji naknada na tisuću kuna, ali se omogućuje zapošljavanje i upis u dječje vrtiće, pravedna, dobra, efikasna iz perspektive proračuna u kojem moramo naći novac za uložiti u proširenje kapaciteta i izgradnju novih dječjih vrtića”, poručio je.

Potrošeno 15 puta više na mjeru roditelj-odgojitelj nego na izgradnju vrtića

Naveo je kako već sada u prijedlogu gradskog proračuna za sljedeću godinu imaju izdvojeno tri puta više nego što je prosječno bilo izdvajano za gradnju dječjih vrtića u zadnjih pet godina. “Čak je 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj-odgojitelj nego na izgradnju dječjih vrtića”, istaknuo je Tomašević.

Ustvrdio je kako se gradska demografska politika temelji na tome da svako dijete u svom kvartu ima pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

VEZANA VIJEST

“Ovakvi novčani transferi samo u glavnom gradu dovode do depopulacije drugih dijelova Hrvatske. Činjenica jest da je ta mjera počela sa 23 milijuna kuna i onda završila s 523 milijuna kuna godišnje. To je iznos koji je potrebno izdvojiti ove godine za korisnike ove mjere”, objasnio je gradonačelnik.

Mjera roditelj-odgojitelj nije utemeljena na zakonu, nije stečeno pravo 

Naglasio je kako je ta mjera zapravo odluka o novčanoj pomoći, nije temeljena ni na kakvom zakonu te se ne radi o nikakvom stečenom pravu.

“Radi se o odluci, ne o zakonu, ne postoji čak ni ugovorni odnos između Grada i korisnika te mjere”, rekao je Tomašević.

Upitan o tvrdnjama prosvjednika koji ističu da ukidanjem mjere 3600 djece neće imati mjesto u vrtiću, odgovorio je kako je trenutno u vrtićima slobodno 500 mjesta, a da sljedeće godine grade njih četiri te naredne godine još osam ukupno 12.

Dodao je kako su uz to sljedeće godine predvidjeli i 15 milijuna kuna za zakup privatnih prostora, kako bi se privremeno povećali vrtićki kapaciteti, uz zapošljavanje dodatnih odgajatelja.

Preko 50 milijuna kuna za povećanje vrtićkih kapaciteta

“Tih 15 milijuna kuna smo prihvatili kroz amandman SDP-a da se poveća na 25 milijuna kuna, tako da će biti preko 75 milijuna kuna u proračunu sljedeće godine, od čega 50 na izgradnju novih, a 25 milijuna kuna na privremeni najam za dodatno povećanje kapaciteta dok se ne izgrade vrtići 2023. godine”, kazao je.

Po pitanju isplate božićnica radnicima Zagrebačkog Holdinga Tomašević ne rekao kako je to stvar pregovora između Uprave i sindikata te da će se rezultati uskoro znati.

“Puno je bitniji plan restrukturiranja Holdinga, smanjivanje radnika, posebice u administraciji i na rukovodećim pozicijama kojim će se dovesti do ušteda koje su nužne u Holdingu. Drugu godinu zaredom Holding će zabilježiti gubitak”, naglasio je.

Odvoz otpada u potpunosti se normalizirao

Komentirao je i odvoz otpada, navodeći da se u potpunosti normalizirao.

Napomenuo je kako se povećo bio broj radnika koji su oboljeli od covida, pa su morali ići u samoizolaciju.

“Međutim, sada je odvoz otpada potpuno normaliziran, ima nekih manjih kašnjenja, a to se dodatnim angažmanom i preraspodjelom vozila i radnika unutar Holdinga, angažmanom novih uspjelo riješiti”, izvijestio je gradonačelnik.

Na upit o dobivanju dozvole za kupnju drobilice za glomazni otpad, Tomašević je kazao da se ona i dalje čeka jer je takva procedura.

Treba ići u rušenje i izgradnju novog stadiona u Maksimiru

Za stadion u Maksimiru poručio je kako je svima jasno da se treba ići u rušenje i izgradnju novog stadiona, što smatra dobrih rješenjem.

Na sjednici Skupštine sudjelovao je i zastupnik Miroslav Škoro koji zastupa Hrvatske suvereniste, čiji je dolazak pozdravio i gradonačelnik.

“Moram priznati da mi je drago i ovom prilikom pozdravljam zastupnika Škoru koji je nakon šest mjeseci, nakon konstituirajuće sjednice, posjetio nas prvi puta na radnoj sjednici Skupštine. Drago mi je da se pojavio nakon što je izgubio na izborima, da se konačno pojavio kao zastupnik”, zaključio je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare